Eveniment

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bucureşti: Sunt recunoscător României pentru sprijinul acordat Finlandei şi Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la...

Autor: Mediafax

28.11.2022, 18:23 45

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, la Bucureşti, că este recunoscător României pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte aderarea la alianţă a Finlandei şi Suediei.

Ratificarea protocoalelor privind aderarea celor două ţări la NATO a fost făcută de toate ţările membre cu excepţia Turciei şi Ungariei. Premierul maghiar a anunţat că Parlamentul de la Budapesta va aproba protocolul la începutul anului viitor, în timp ce Turcia nu a luat încă nicio decizie. Pentru primirea de noi membrii trebuie să existe aprobări de la toate ţările membre.

„În chestiunea Finlandei şi Suediei s-a luat o decizie istorică la Madrid de a invita cele două ţări să se alăture NATO. 28 din ţările membre au ratificat aceste protocoale. Acestea includ România şi sunt recunoscător pentru sprijinul acordat Finlandei şi Suediei. Am încredere că toţi aliaţii noştri vor ratifica acest instrument şi cele două ţări vor deveni membri importanţi pentru cele două ţări, dar şi pentru întreaga alianţă pentru că NATO va deveni mai puternic”, a spus Jens Stoltenberg.

Şeful NATO a vorbit şi despre importanţa acceptării în organizaţie a celor două ţări nordice.

„Ţările acestea au forţe bine echipate, bine dotate, echipate, pregătite. E important şi pentru legătura dintre America de Nord şi Europa care este „coloana vertebrală” a Alianţei. De asemenea, dacă vă uitaţi pe hartă, suntem cu toţii de acord, cred, că întărirea Flancului Estic, în special a Balticilor, este realizată prin a avea Finlanda şi Suedia ca membri ai Alianţei. Este bine şi pentru ele, dar şi pentru NATO, dar şi pentru relaţia transatlantică”, a precizat Jens Stoltenberg.

Şeful NATO se află la Bucureşti pentru a participa la întâlnirea ministrilor de externe din ţările membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO