Eveniment

Sectorul construcţiilor la 8 luni: Lucrările au bifat în o creştere de 0,3%

Sectorul construcţiilor la 8 luni: Lucrările au bifat...

Autor: Dorin Oancea

15.10.2021, 10:28 60

În primele opt luni, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada similară din 2020 ca serie brută cu 2,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%, anunţă INS.

În luna august, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 5,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,2%.

Comparativ cu iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-1,4%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 6,1%, respectiv cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o scădere la lucrările de construcţii inginereşti (-7,2%). Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 8,7%, respectiv cu 3,3%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi (-5,0%), lucrările de reparaţii capitale (-2,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-2,0%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 8,9%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,4%, respectiv cu 1,2%.

Comparativ cu august 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,0%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,4%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 29,4%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%). O creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi (+4,0%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 27,8%.

În primele opt luni volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,7%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 11,5%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-17,1%) şi
la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%). Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 5,9%, respectiv cu 3,4%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6,0%, respectiv cu 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO