Eveniment

Şefii BNR au reuşit să pună bani deoparte în ciuda crizei. Salariile rămân la secret

Şefii BNR au reuşit să pună bani deoparte în ciuda crizei. Salariile rămân la secret
14.07.2011, 00:05 728

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a publicat ieri pe site-ulbăncii centrale declaraţia actualizată "a averii" semnată pe 6iunie, alături de toţi membrii consiliului de administraţie,directorii şi şefii de serviciu din banca centrală.

Dacă în privinţa salariului pe care îl obţine de la BNRIsărescu aplică pastă corectoare, pentru a nu se vedea cât câştigă,la conturile bancare deschise în băncile locale are o paginăîntreagă care include 13 conturi, unul dintre acestea cu sold denumai 1 dolar.

De asemenea, aici a şters numele băncilor unde are depozitele,dar în schimb a lăsat soldurile cu valoarea la zi, însumândechivalentul a 126.000 de euro. Isărescu are cea mai mare parte aeconomiilor împărţite egal în lei şi euro, plus depozite de aproape15.000 de dolari americani. Valoarea depozitelor în lei aproape s-atriplat faţă de toamna trecută.

Adjunctul său, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, şi-acrescut averea comparativ cu toamna anului trecut, apărând în plus74.000 de lei la plasamentele în moneda naţională şi 6.000 de eurola cele în valută. Şi valoarea bijuteriilor, tablourilor şiceasurilor deţinute a crescut cu circa 2.500 de euro, la peste30.000 de euro. El mai deţine o casă de vacanţă la Snagov şi douăapartamente în Bucureşti. Nu are credite luate de la bănci, dar înschimb a acordat unor persoane fizice împrumuturi de circa 28.000de euro.

Georgescu a scos în aprilie 2 milioane de lei din patru depozitebancare şi a cumpărat titluri de stat.

Şi Bogdan Olteanu, cel mai nou executiv de top din BNR, intratîn CA ca viceguvernator în toamna lui 2009, şi-a mărit economiilecu 50.000 de euro. Nu are pe numele său proprietăţi imobiliare,însă deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank, rămase de la fostaBanca Ţiriac.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil de politicamonetară, ajuns la al treilea mandat consecutiv, are economii deaproximativ 25.000 de euro.

Popa, 47 de ani este proprietarul unui apartament în BucureştişI mai deţine bijuterii şI obiecte de artă de aproape 90.000 deeuro. Nu are autoturism personal, terenuri şI nici participaţii lafirme.

Dănilă a mai adăugat 300.000 de euro laavere

Nicolae Dănilă, membru al Consiliului de Administraţie al BNR şititular al statutului neoficial de "bancherul român cu cea mai mareavere lichidă", şi-a sporit economiile în bănci din octombrie anultrecut şi până în iunie cu circa 300.000 de euro. În paralel,valoarea portofoliului de acţiuni şi obligaţiuni a urcat de la 9,2la circa 10 mil. euro. Dănilă a condus BCR, cea mai mare bancălocală, din 1999 şi până în 2007.

Austriecii de la Erste i-au plătit la plecare un pachet debeneficii de mai multe milioane de euro. De altfel, cel mai mareplasament individual îl constituie acţiunile Erste Bank, în valoarede 5,66 milioane de euro. El mai are şi obligaţiuni de statromâneşti denominate în euro în valoare de aproape 4 milioane deeuro. El deţine nu mai puţin de 21 de conturi curente şi depozite,plus două plasamente în fonduri de investiţii, în care acumulează5,5 milioane de euro. Este singurul fost bancher comercial nevoitsă-şi publice averea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO