• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
Eveniment

Şeful Băncii Mondiale trage un semnal de alarmă: Războiul poate provoca o recesiune globală

Şeful Băncii Mondiale trage un semnal de alarmă: Războiul poate provoca o recesiune globală

Autor: Dorin Oancea

26.05.2022, 12:00 193

Şeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce preţul alimentelor, al energiei şi al îngrăşămintelor va creşte, scrie BBC.

David Malpass a declarat, în cadrul unui eveniment de afaceri din SUA, că este dificil de "văzut cum vom evita o recesiune".

El a mai spus că blocajele din China, pe fondul epidemiei de coronavirus, sporesc îngrijorările legate de o încetinire.

Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul tot mai mare ca economia mondială să fie pe cale să scadă.

"Când ne uităm la PIB-ul global... este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune", a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică. "Ideea dublării preţurilor la energie este suficientă pentru a declanşa de una singură o recesiune", a adăugat el.

Luna trecută, Banca Mondială şi-a redus prognoza de creştere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.

Malpass a mai spus că multe ţări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol şi gaze.

Asta chiar şi în condiţiile în care naţiunile occidentale avansează cu planuri de a-şi reduce dependenţa de energia rusă.

De asemenea, el a declarat în cadrul unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerţ a SUA că acţiunile Rusiei de a reduce livrările de gaze ar putea provoca o "încetinire substanţială" în regiune.

El a spus că preţurile mai mari la energie apasă deja asupra Germaniei, care este cea mai mare economie din Europa şi a patra ca mărime din lume.

Ţările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrăşăminte, alimente şi energie, a declarat Malpass.

De asemenea, Malpass şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele din unele dintre marile oraşe chineze - inclusiv din Shanghai, centrul financiar, de producţie şi de transport maritim - despre care a spus că "au încă ramificaţii sau efecte de încetinire a creşterii economice la nivel mondial".

Tot miercuri, premierul chinez Li Keqiang a declarat că a doua economie a lumii a fost afectată mai puternic de ultima rundă de blocaje decât la începutul pandemiei, în 2020.

El a cerut, de asemenea, mai multe acţiuni din partea oficialilor pentru a reporni fabricile după închideri.

"Progresul nu este satisfăcător", a spus Li. "Unele provincii raportează că doar 30% dintre întreprinderi au fost redeschise... procentul trebuie să urce la 80% într-o perioadă scurtă de timp."

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652