Eveniment

Şeful Comisiei Europene se amuză pe seama României: „Nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc”

Şeful Comisiei Europene se amuză pe seama României:...

Autor: Iulian Anghel

22.02.2018, 00:03 1190

„Doamna Dăncilă este al cincilea premier român pe care îl întâlnesc aici şi sper ca acest ciclu să se oprească”, s-a plâns ieri şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la capătul unei întâlniri, la sediul Comisiei, cu premierul român, Viorica Dăncilă. Şi, a explicat el, cu referire la desele schimbări de guverne din România: Nu mai ştiu când pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc!”

De când Juncker este şef al Comisiei, din toamna lui 2014, la cârma României au fost, într-adevăr, cinci premieri – Ponta, Cioloş, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă.

„Sper ca doamna Dăncilă să rămână mai mult în funcţie”, a spus Juncker.

Viorica Dăncilă s-a aflat ieri la Bruxelles în prima ei vizită oficială în calitate de prim-ministru.

Oficial s-a discutat despre mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima parte a lui 2019, şi despre viitorul cadru financiar multianual al UE. Justiţia a fost însă subiect de discuţie.

„Preşedintele Iohannis este un proeuropean, doamna Creţu (comisarul român – n.red.) este un proeuropean şi doamna Dăncilă, de asemenea”, a spus Juncker, arătând că el şi prim-ministrul român sunt cunoştinţe vechi, demnitarul de la Bucureşti fiind europarlamentar vreme de nouă ani, înainte de a deveni şef al guvernului. Iulian Anghel

Viorica Dăncilă a spus că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) trebuie ridicat, pentru ca România să nu înceapă preşedinţia Consiliului UE cu o “sancţiune”, dar a evitat s răspundă direct întrebărilor ziariştilor străini de la Financial Times şi Euronews legate de Justiţie. Ea a spus că nimeni nu trebuie să interfereze în actul de justiţie şi a explicat că Darius Vâlcov, fostul ministru de finanţe condamnat la opt ani de închisoare în primă instanţă, este încă consilierul ei pentru că nu este condamnat definitiv. Dăncilă a spus că ea respectă astfel o directivă europeană care spune că prezumţia de nevinovăţie funcţionează până la condamnarea finală a cuiva. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO