Eveniment

Şeful Consiliului Concurenţei: „Monitorizăm cu multă atenţie“ care va fi impactul alianţei Telekom - Orange

Şeful Consiliului Concurenţei: „Monitorizăm cu...

Autor: Adrian Seceleanu

18.02.2016, 00:04 2760
Consiliul Concurenţei (CC) a fost notificat încă din faza negocierilor în legătură cu alianţa strategică dintre Telekom şi Orange, prin care cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telecom îşi oferă reciproc acces la reţele, dar autoritatea de concurenţă va putea exprima un punct de vedere în legătură cu impactul contractelor asupra concurenţei doar după ce va monitoriza evoluţiile din industria de telecom.

CC a elaborat un ghid pentru operatorii de telecom care vor să semneze asemenea acorduri, iar Telekom şi Orange au asigurat că îşi vor păstra independenţa decizională, însă autoritatea va monitoriza cu „multă atenţie“ implementarea practică a acordurilor.

„Îndrumările Consiliului Concurenţei oferă o imagine de ansamblu a modului de abordare a acestui tip de acorduri între concurenţi, foarte importantă fiind, însă, modalitatea practică de implementarea a acestora. De aceea, nu ne putem exprima încă un punct de vedere referitor la impactul asupra concurenţei, dar monitorizăm cu multă atenţie comportamentul companiilor pe această piaţă, urmând ca, în funcţie de datele şi informaţiile obţinute, să luăm toate măsurile ce se impun pentru asigurarea unui mediu concurenţial normal“, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Orange şi Telekom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, au semnat la începutul lunii decembrie 2015, după doi ani de negocieri duse în secret, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv mobilă 4G, mutare prin care cei doi giganţi nu doar fac reduceri semnificative de costuri, ci îşi şi întăresc forţa în lupta cu RCS&RDS şi ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix-mobil - Vodafone şi UPC. „Orange şi Telekom au anunţat Consiliului Concurenţei intenţia de a realiza contractul-cadru de partajare, iar ulterior au prezentat şi informaţii suplimentare privind conţinutul acestuia“, a punctat preşedintele Concurenţei. El a adăugat însă că acest tip de acorduri, deşi ajută operatorii să fie mai eficienţi din punct de vedere economic, poate genera probleme concurenţiale.

„Există riscul apariţiei unor probleme din punct de vedere al concurenţei, cum ar fi:  schimbul de informaţii confidenţiale ce poate avea ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurenţial al părţilor la acord; posibilitatea părţilor implicate de a adopta, chiar şi în mod tacit, o politică comună de excludere a concurenţilor prin refuzul nejustificat de a acorda acestora accesul la elementele de infrastructură partajate; reducerea concurenţei între reţelele de comunicaţii electronice pe care le operează“, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO