Eveniment

Şeful Consiliului judeţean: Aeroportul din Iaşi va avea o pistă nouă până la finalul anului

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Florin Gheţău

12.01.2014, 20:27 346

Aeroportul din Iaşi va avea o pistă nouă la sfârşitul acestui an, care va permite zborul oricărui tip de aeronavă, indiferent de greutate şi dimensiuni, a spus Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean Iaşi. El a adăugat că în 2015 Iaşiul va avea un aeroport nou, întrucât va fi gata şi terminalul.

Cristian Adomniţei a afirmat că lucrările începute vara trecută pentru noua pistă a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri, sunt în grafic şi că până la sfârşitul acestui an vor putea fi daţi în folosinţă primii 1.800 de metri ai pistei, pe care va putea ateriza orice tip de aeronavă.

„Vom avea gata primii 1.800 de metri în acest an, după care, până în vara lui 2015, vor continua lucrările până la 2.400 de metri. Avioanele vor putea ateriza pe noua pistă încă de anul ăsta. Vom putea primi orice tip de aeronavă, de orice dimensiune şi greutate. Într-un an şi jumătate am adus la viaţă un proiect care de 20 de ani era pe buzele tuturor, dar erau numai poveşti, se căutau vinovaţi peste tot. Acum şi Iaşiul contează în România şi devenim interesanţi pentru investitori“, a spus şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei. El a declarat că, în 2015, Iaşiul va avea un nou aeroport, pe lângă pista de 2.400 de metri urmând să fie amenajat şi un terminal modern. „Banii pentru pistă îi dă Consiliul Judeţean, însă avem un proiect european pentru aeroport, în valoare totală de 60 de milioane de euro, bani pe care îi absorbim în acest an. Va fi decontată şi suma de 40 de milioane de euro pentru pistă, astfel că banii daţi acum de CJ îi vom putea folosi pentru alte proiecte ale judeţului. Vom avea terminal nou şi amenajăm deja parcarea nouă. Vom creşte şi partea de cargo, unde sperăm să aducem un operator internaţional care să vină cu businessul şi să aducă clienţi mari la Iaşi. Aeroportul este salvarea economiei Iaşiului“, a afirmat Adomniţei. Potrivit şefului CJ Iaşi, traficul pe aeroportul din Iaşi a crescut la 231.000 de pasageri în anul 2013, cu 50.000 de pasageri mai mulţi decât în anul anterior.

„Vom păstra rutele actuale externe, către Viena, Londra, Roma, Torino şi Bologna. Vrem să aducem două zboruri noi în 2014, către Bergamo şi Tel Aviv. De asemenea, suntem în discuţii cu nemţii de la Lufthansa pentru Frankfurt şi cu Turkish Airlines pentru o cursă spre Istanbul“, a precizat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

Contractul pentru proiectarea şi construirea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri, a fost semnat la începutul lunii iunie 2013 de către directorul aeroportului, Marius Bodea, şi managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr. Investiţia se ridică la 139,1 milioane de lei, fără TVA.

Firmele Max Boegl, Vega 93 Galaţi şi UTI Grup au câştigat în asociere licitaţia pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iaşi. În prezent, pista aeroportului din Iaşi măsoară doar 1.800, iar mai multe companii aeriene au refuzat să opereze zboruri la Iaşi, invocând calitatea precară a actualei piste.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO