Eveniment

Şeful Poştei, despre procesul de privatizare: Analizăm oferta primită de la bpost, avem un preţ minim pe care îl acceptăm pentru această tranzacţie

Alexandru Petrescu, directorul ge­ne­ral al Poştei Române

Alexandru Petrescu, directorul ge­ne­ral al Poştei Române

Autor: Mirabela Tiron

07.10.2014, 00:05 471

Alexandru Petrescu, directorul ge­ne­ral al Poştei Române, cel mai mare operator de servicii poştale, spune că oferta neangajantă depusă de compania belgiană bpost pentru preluarea pa­chetului majoritar de acţiuni este în curs de validare.

„Analizăm oferta primită. Apariţia unui ofertant arată că tot ce s-a făcut până acum la Poştă a fost bun. Vali­dează tot ce am făcut. Nu este uşor să faci o propunere de privatizare“, a declarat el. Întrebat de ZF dacă se aştepta ca pentru pachetul majoritar să depună oferte neangajante mai  multe com­panii, după ce anul trecut se vorbea de 50 de potenţiali cumpărători interesaţi, Petrescu a spus că „succesul privatizării este dat de calitatea ofertantului şi nu de cantitate“. În ceea ce priveşte preţul de vânzare al com­paniei, „avem valori minime accepta­bile pentru această tran­zacţie şi anu­mite criterii“, a adăugat el.

Singura companie care a depus o ofertă neangajantă este operatorul poş­tal belgian bpost, un gigant cu afaceri de 2,4 miliarde de euro anul trecut. Poşta bel­giană, care livrează zilnic 10 mi­lioane de scrisori şi 100.000 de colete,  este controlată cu pachet ma­joritar de statul belgian. Anul trecut com­pania a fost listată pe bursa din Bruxelles. „Dacă oferta va fi validată, compania va avea acces la camera de date“.

5.000 de oameni, adică 16% din numărul total de salariaţi, au fost con­cediaţi de la Poştă, iar datoriile de 38 mil. euro vor fi şterse, măsuri luate pentru a creşte atractivitatea companiei care a adunat pierderi de peste 130 mil. euro în ultimii cinci ani. După măsurile implementate pentru restructurarea Poştei bilanţul la şapte luni arată un profit brut de 20,4 mil. lei (4,6 mil. euro), faţă de pierderi de circa 25 mil. lei (5,6 mil. euro) în pe­rioada similară a anului trecut. Ve­niturile companiei s-au redus cu circa 2%, până la 695 de milioane de lei (158 mil. euro), potrivit oficialilor com­pa­niei. 

Aceasta este a doua încercare de privatizare a Poştei Române, după ce anul trecut niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini. „Contează calitatea ofertanţilor, iar faptul că a venit o companie din do­meniu de activitate poştal este un lucru de bun augur. Trebuie să ţinem seama că Poşta are o situaţie dificilă, vorbim de o privatizare strategică, a unei com­panii emblemă naţională, care trebuie să se redreseze. Cea mai bună soluţie ar fi să se încheie o tranzacţie“, este de pă­rere analistul economic Aurelian Dochia.

El a mai adăugat că un eşec ar ridica semne de întrebare la următoarea încercare de privatizare şi va îngreuna procesul dar va afecta şi imaginea companiei de stat.

Consorţiul format din firma KPMG România şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii oferă servicii de consultanţă în privatizarea Poştei.  Guvernul a decis în 2012 demararea procedurii de privatizare a Poştei prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. 

Anul trecut Poşta Română a finalizat cu o cifră de afaceri de 261 milioane de euro şi pierderi de 6,5 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, aproape 5.600 de oficii poştale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO