Eveniment

Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România

Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România

Vergil Voineagu, 59 de ani, este de şase ani preşedintele Institutului Naţional de Statistică. El este unul dintre cei mai cunoscuţi statisticieni din România, fiind de peste un deceniu şeful catedrei Statistică şi Econometrie din cadrul ASE Bucureşti. El a terminat în 1976 Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, iar în 1979 a absolvit un curs la Ministerul de Comerţ Exterior. Înainte să-şi înceapă cariera universitară la ASE în 1979, el a fost timp de trei ani economist la ICE Tehnoimport-export. El nu este membru al niciunui partid

Autor: Sorin Pâslaru

12.05.2011, 23:50 2177

Doar 11 oameni ştiu mai devreme cu câteva ore valoarea celui maiaşteptat indicator din Ro­mâ­nia, care va fi dat astăzipublicităţii: creşterea PIB pe primul trimestru din 2011 faţă detrimestrul IV al anului 2010. În cazul în care rezultatul va fipozitiv, economia românească iese tehnic din recesiune, după maibine de doi ani de cădere economică.

10 din aceştia sunt membrii De­par­tamentului ConturiNaţionale din cadrul Institutului de Statistică (INS), iar al11-lea este preşedintele institutului, Vergil Voineagu, care va fipentru o zi cel mai important om din România.

Evoluţia PIB-ului pe primul trimestru, care este publicatăastăzi de Sta­tistică sub formă de semnal, adică sub for­măpreliminară, fiind supusă revizuirilor ulterioare în funcţie dealte date care vor apărea, este aşteptată cu sufletul la gură deaproape toată economia românească, dar în primul rând de oameniipolitici. Şi preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc auanunţat că sunt şanse ca economia să aibă o evoluţie pozitivă petrimestrul I 2011 faţă de trimestrul IV al lui 2010.

Anunţul se face astăzi la ora 9.00 către 300 de jurnaliştiprintr-un e-mail trimis de aşa-numitul Serviciu de Di­se­mi­na­re adatelor statistice din cadrul INS, iar jurnaliştii au embargo,adi­că nu au voie să-l publice până la ora 10.00. Calculul sefinalizează cu ma­xi­mum 24 de ore înainte, dar pot fi unelesituaţii în care ultimele date necesare să ajungă chiar cu două oreînain­te de trimiterea indicelui către presă, explicăreprezentanţii institutului.

În acest interval, care poate fi între două până la 24 de ore,doar cele 10 persoane care lucrează la INS în cadrulDe­partamentului Conturi Naţionale care se ocupă de calculul PIB şipreşe­dintele INS ştiu cât este indicatorul. Nicio altăoficialitate a statului român nu are voie să-l afle înainte de ora9.00 din ziua anun­ţată pentru publicare, adică ora trimiteriicătre presă a comunicatului.

În jurul datei PIB pe T1 s-a creat o mare aşteptare: dacă va fipeste 0%, adică pozitiv, chiar şi 0,1%, guvernul va spune căeconomia a ieşit din recesiune.

Tehnic, două scăderi consecutive ale PIB-ului trimestrial indicăintrarea unei economii în recesiune, ceea ce s-a întâmplat cueconomia românească în trimestrul IV din 2008 şi trimestrul I din2009. Invers, nu este valabil, adică două trimestre de creştere nusunt echivalente cu ieşirea din recesiunea, dar aşteptareamass-media şi a publicului s-a creat în acest sens şi astfelindicatorul va avea valoare în primul rând psihologică, ceea cepentru economie înseam­nă mult, afirmă specialiştii.

Calculul PIB-ului pe trimestrul 1 începe când vin primele datepe ianuarie, adică în februarie.

De atunci începe tezaurizarea şi prelucrarea datelor şi se facprimele calcule preliminare.

Apoi sunt foarte multe elemente care ţin de zona financiarăcare, susţin specialiştii de la Statistică, vin deseori cuîntârziere.

Ultimele date, pentru luna martie, vin cu 24 de ore sau chiar cu2 ore înainte de trimiterea către presă a indicelui, care anulacesta este fixat pe data de 13 mai.

În calculul PIB intră toate componentele economiei naţionale,fiind un indicator sintetic care caută să măsoare tot ceea ce seîntâmplă în economia locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO