Eveniment

Şeful Vămii: Nokia a încălcat legislaţia, cerând scutiri vamale pentru import de produse asamblate

Şeful Vămii: Nokia a încălcat legislaţia, cerând scutiri vamale pentru import de produse asamblate

Autor: Marius Radu - Mediafax

11.11.2011, 13:09 467

Nokia a încălcat legilaţia pentru că a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale acordată în cazul importurilor de componente, deşi a adus produse deja asamablate din ţări extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele ANAF, Viorel Comăniţă.

"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul şi celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajaţii doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comăniţă, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.

Comăniţă a arătat că Nokia a încălcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevăd scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate în state din spaţiul comunitar, astfel încât să nu mai poată fi readuse în stare iniţială.

Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din ţări precum China, Taiwan sau SUA, care au fost ulterior comercializate fără niciun fel de transformări.

El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca încărcătoare pentru telefoane, precum şi bateriile.

ANAF a instituit vineri sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii sunt derulate până la finele anului, un număr total de 2.200 angajaţi pierzându-şi locurile de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO