Eveniment

O selecţie făcută departe de ochii publicului şi care a fost pusă la top secret: Fondul Proprietatea nu vrea să dezvăluie care sunt băncile angajate sa vândă acţiunile Hidroelectrica, în cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria României. În această selecţie este implicată şi una dintre cele mai influente bănci din lume, adică Rotschild

O selecţie făcută departe de ochii publicului şi care...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

08.09.2022, 18:13 8832

Franklin Templeton International Services, administratorul unic al Fondul Proprietatea (FP), a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că Fondul şi Hidroelectrica au selectat consorţiul de bănci de investiţii pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria bursei locale, dar pentru moment nu a oferit niciun nume.

„Fondul si Hidroelectrica au selectat consortiul de banci de investitii pentru IPO, care este compus din banci de investitii internationale, regionale si locale”, notează FP în raportul de la BVB.

ZF a întrebat cine sunt mai exact aceste bănci, iar FP a răspuns: „Există anumite restricţii juridice impuse de avocaţi, care ne împiedică să menţionăm numele băncilor. Altfel, noi vi le-am fi spus.”

În cadrul procesului de IPO, rolul băncilor de investiţii selectate este de a recomanda structura optimă a tranzacţiei, de a promova palmaresul, precum şi strategia şi atractivitatea Hidroelectrica în rândul investitorilor locali şi internaţionali, de a plasa instrumentele financiare oferite în cadrul IPO-ului, precum şi de a acorda asistenţă în procesul de listare.

„Selectarea băncilor de investiţii marchează un pas important, ca parte a pregătirii pentru IPO şi listare a Hidroelectrica. Apreciem sprijinul tuturor părţilor implicate de până acum şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu consorţiul de bănci de investiţii pe măsură ce vom continua procesul de pregătire pentru IPO şi listare. Sperăm să putem finaliza această tranzacţie de referinţă cât mai curând posibil", spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments România şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica, reprezentând aproximativ 77,2% din VAN-ul FP la sfârşitul lunii iulie 2022. Potrivit FP, pe măsură ce şi când vor exista informaţii relevante, alte rapoarte curente cu informaţii suplimentare vor fi publicate.

„Numirea băncilor de investiţii este o etapă cheie şi suntem foarte mulţumiţi că a fost atinsă în procesul de IPO al Hidroelectrica. Credem cu tărie că IPO-ul şi listarea ulterioară a companiei vor aduce beneficii semnificative pieţei de capital româneşti şi ţării în ansamblu, având în vedere că are un mare potenţial de a atrage investitori locali şi străini importanţi pentru liderul românesc în producţia de energie electrică, una dintre companiile cheie din sectorul energetic din România. Încurajăm toate părţile implicate să continue colaborarea pentru a se asigura că atât oferta publică iniţială, cât şi listarea la bursă sunt finalizate fără întârziere”, spune Ilinca von Derenthall, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor FP.

Anterior, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a anunţat că societatea se află în perioada în care nu poate comunica prea multe şi că săptămâna viitoare vor fi anunţate şi băncile alese.

„Va fi un consorţiu solid cu reputaţie naţională şi internaţională care se va ocupa de acest proces de listare. Aşteptăm cu mare interes investitorii instituţionali din Româ­nia să participe la acest proces de listare, nu numai dintr-o perspectivă a cetăţea­nului care preferă să-şi plaseze economiile în zona pieţei de capital şi nu să-i pună la bancă, dar şi prin prisma fondurilor de pensii prezente în România“, spune Badea la o conferinţă organizată de publicaţia DCNews.

„Hidroelectrica nu se vinde“, continuă el. „Listarea va permite accesul tuturor românilor la Hidroelectrica. Este o companie care a crescut foarte mult în ultimii ani. Am încercat să ne focusăm pe ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei. Creştere atât din punct de vedere al lichidităţilor şi performanţei financiare, cât şi din punct de vedere al planului investiţional“, a precizat Badea.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a majorat cu 56% la 2,6 mld. lei. Astfel perla energiei româneşti a avut o marjă de profitabilitate de 55%.

Despre listarea companiei, Fondul Proprietatea menţionează în raportul semestrial că a numit Rothschild & Co în calitate de consilier pentru partea de equity şi Filip & Company şi Linklaters LLP pentru partea juridică a tranzacţiei.

„Următorii paşi vor fi numirea de către Fondul Proprietatea a consorţiului bancar (selecţia este în curs de desfăşurare). În ceea ce priveşte calendarul, Fondul îşi propune să finalizeze listarea cât mai curând posibil, vizând sfârşitul lunii noiembrie 2022 ca primă fereastră de oportunitate şi, dacă nu este posibil, sfârşitul trimestrului I 2023. Statul Român s-a angajat, în cadrul PNRR, să listeze Hidroelectrica până la sfârşitul semestrului I/2023.“

Fondul evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la circa 12,6 mld. lei, ceea ce înseamnă că societatea de stat este evaluată la aproximativ 63 mld. lei. Evaluarea este realizată cu ajutorul KPMG.

Fondul Proprietatea are 12,5 miliarde de lei capitalizare, iar printre cei mai mari acţionari se numără The Bank of New York Mellon (16,35%) şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii (10,56%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO