Eveniment

Seminar ZF pe imobiliare: Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România

Seminar ZF pe imobiliare: Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România

Seminar ZF pe imobiliare: Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România

Autor: Andreea Neferu

24.05.2011, 23:58 4610

Ileana Nicolae, director general al Sika, a arătat că nu costulde construcţie este cel mai relevant, ci mai degrabă preţul totalcare este plătit la final de cumpărător, "pentru că acesta este celcare ne va afecta pe toată durata de viaţă a locuinţei respective".Totodată, Alexandros Ignatiadis, director general al Octagon, aafirmat că cererea şi venitul disponibil al unui cumpărător suntcriterii mult mai importante pentru evaluarea situaţiei în care seaflă piaţa imobiliară.

În prezent, costul mediu brut de construcţie ("hard cost") alunui bloc cu un subsol şi zece etaje se ridică la circa 450-550 deeuro pe metru pătrat, în acest preţ însă nefiind incluse terenul,utilităţile, precum şi cheltuielile de proiectare, contingency(cheltuielile nepre­văzute - n. red.) sau finanţarea, a declaratFlorin Popa, managing partner al companiei de consultanţă înconstrucţii Vitalis Con­sulting. "Dacă includem şi 10% costuri deproiectare, 5% contingency şi 10% finanţare, ajungem la un preţ de700-800 de euro pe metru pătrat", a explicat Popa.

În urmă cu doi ani, aşa-numitul "hard cost" era cu circa otreime mai mare, situându-se între 680 şi 800 de euro.

Pe de altă parte, în cazul locuinţelor dezvoltate de AgenţiaNaţională pentru Locuinţe, costul unui metru pătrat este de 380 deeuro, cu circa 25% mai mic decât în 2008, potrivit standardelor decost aprobate de guvern, care nu includ însă cheltuielile pentruobţinerea şi amenajarea terenului, plus alte costuri accesorii, aafirmat Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul MinisteruluiDezvoltării Regionale şi Turismului.

În prezent, costul de construcţie al unui metru pătrat deapartament în România este de cel puţin 2,5 ori salariul mediu, întimp ce în Vest, acest cost este relativ egal cu venitul mediu, aexplicat Andrei Uleia, arhitect coordonator al biroului dearhitectură Da_Sein. Astfel, dacă în România salariul mediu net seridică la circa 350 de euro, construcţia unui metru pătrat deapartament ajunge la 800-900 de euro. Pe pieţele din Vest, salariulmediu ajunge la 2.000-2.500 de euro.

"Proiectele care sunt acum pe piaţă vizează salariile pestemedie. Avem nevoie de o minte vizionară care să gândească înviitorul apropiat cum să vindem mai mult, dar şi în viitorulîndepărtat, astfel încât şi cei cu venituri mai mici să fievizaţi", a afirmat Uleia.

La conferinţa "Cât costă să construieşti un metru pătrat deapartament în Româ­nia", organizată de Ziarul Financiar înparte­neriat cu Sika şi Octagon Contracting & Engineering, auparticipat Eugen Curteanu, secretar de stat în MinisterulDezvoltării Regionale şi Turismului, Romeo Drăgan, director generaladjunct al Agenţiei Naţio­nale pentru Locuinţe (ANL), IleanaNi­colae, director general al Sika, Dan Ioan Popp, preşedinte alImpact Developer & Contractor, Alexandros Ignatiadis, directorgeneral al Octagon Contracting & Engi­neering, Andrei Uleia,arhitect coordonator al Da_Sein, şi Florin Popa, managing partneral Vitalis Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO