Eveniment

Senatorii au votat reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%

Autor: Iulian Anghel

23.11.2010, 23:15 43

Senatul a adoptat ieri, în mod surprinzător, o iniţiativălegislativă promovată de 23 de senatori PDL şi susţinută de PNL şiPSD, de reducere a cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, înciuda opoziţiei Guvernului care estimează că o astfel de măsură aravea, în 2011, un impact negativ asupra veniturilor bugetare de 5,2mld. lei (1,2 mld. euro) şi, astfel, deficitul bugetar convenit cuFMI şi Comisia Europeană (4,4% din PIB pentru 2011) ar fi depăşitcu 1% din PIB.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a reiterat căExecutivul nu susţine măsura şi că elaborează proiectul bugetuluide stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%.

Reducerea de la 16% la 10% a cotei impozitului pe venit arridica semne de întrebare asupra acordului cu FMI şi ar pune îngardă pieţele financiare: de unde va acoperi România golul de 1%din PIB ce va rezulta în urma acestei măsuri? - arată analiştiieconomici.

Nu este pentru prima dată când chiar parlamentarii puterii"defectează" şi aprobă iniţiative împotriva Guvernului. Lunatrecută, Camera Deputaţilor a adoptat două iniţiative legislativereferitoare la o TVA de 5% la alimente de bază şi la neimpozitareapensiilor sub 2.000 de lei. A fost nevoie ca preşedintele TraianBăsescu să facă promisiunea că nu va promulga aceste iniţiative şidoar aşa misiunea FMI, aflată la Bucureşti, a acceptat să mai steala masă cu Guvernul.

Cei 23 de senatori ai principalului partid care au susţinutiniţiativa de ieri înseamnă 46% din numărul senatorilor PDL - 50 întotal. Doi membri ai Cabinetului, care sunt şi senatori - TraianIgaş (Interne) şi Ion Ariton (Economie) sunt semnatari aitextului.

Analiştii economici califică iniţiativa drept o prostie. "ÎnRomânia există un dezechilibru între impozitarea muncii care estefoarte mare şi impozitarea capitalului care este redusă. Dacă vreisă-i stimulezi pe angajatori să facă angajări, de vreme ce susţiică principala ta preocupare sunt locurile de muncă, atunci reduciCAS, nu cota unică", spune Florin Pogonaru, preşedintele AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Potrivit analistului Aurelian Dochia, pieţele financiare vorreacţiona la o astfel de măsură pentru că se va pune problema deunde finanţează România deficitul ce va rezulta din aceastăreducere de impozite. În plus, acordul cu FMI va fi sub semnulîntrebării, arată el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO