• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Eveniment

Senatorul Daniel Zamfir acuză băncile şi BNR că manipulează ROBOR

Senatorul Daniel Zamfir acuză băncile şi BNR că manipulează ROBOR

Daniel Zamfir, senator ALDE: Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit.

Autor: Răzvan Botea

21.01.2019, 00:07 1590

Senatorul ALDE Daniel Zamfir acuză băncilă că manipuleză ROBOR-ul, indicatorul de referinţă cel mai folosit în contractele de credit, şi că BNR ştie de acest lucru şi nu face nimic.

El a solicitat BNR ca nivelul ROBOR să fie calculat pe baza tranzacţiilor efective realizate de bănci, şi nu pe baza cotaţiilor furnizate de acestea la ora 11.00.

Senatorul îi cheamă pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi pe Bog­dan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, să dea explicaţii la Comisia economică din Senat pe 29 ianuarie.

De partea cealaltă, Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, spune că senatorul nu înţelege cum funcţionează piaţa şi aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi.

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei“, a declarat, conform Mediafax, Daniel Zamfir, care este şi preşedintele Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.

Dan Suciu, de la BNR, a replicat, citat de Mediafax: „Dl Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi. Piaţa funcţionează de zeci de ani şi brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înţelege nici piaţa, nici nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieţei este unul stabilit prin politica monetară însăşi, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebări legate de piaţă să se adreseze Asociaţiei Pieţelor Financiare, care funcţionează pe baza unor prevederi internaţional acceptate, pentru că e piaţa bancară pe care asociaţia o utilizează. Cred că rolul dlui Zamfir este doar acela de a crea confuzie. În folosul cui?“

Daniel Zamfir, care până anul trecut a fost la PNL, fiind dat afară din acest partid din cauza iniţiativelor legislative împotriva băncilor, este unul dintre cei mai mari critici la adresa BNR şi a băncilor.

La iniţiativa lui şi a avocatului Gheor­ghe Piperea au apărut legile privind darea în plată, schimbarea statutului BNR, creanţele să nu mai fie titlu exe­cutoriu, plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum sau imposibilitatea de vânzare a pachetelor de credite neperformante fără ca discountul de vânzare să fie oferit înainte debitorului.

ROBOR, un indicator de dobândă care este calculat de către Thomson-Reuters, o companie privată interna­ţională prin care băncile tranzacţionează şi cotează, începând de la valute, dobânzi şi până la materii prime, a intrat în atenţia publicului începând cu anul trecut, atunci când a crescut de la 0,6%, la peste 3%, provocând mânia guvernului PSD/ALDE.

Pentru a face rost de bani la buget, dar şi pentru a reduce nivelul ROBOR, guvernul PSD a venit cu taxa bancară, unde taxa este legată de nivelul ROBOR. Cu cât ROBOR este mai mic, cu atât taxa bancară este mai mică. BNR a calificat această taxă bancară ca fiind „o trăsnaie“, iar legarea ei de ROBOR, o prostie, care va avea efecte asupra politicii monetare.

razvan.botea@zf.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270