Eveniment

Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă strategia partidului privind cumulul pensiei cu salariul după decizia CCR pe OUG 114

Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă strategia...

Autor: Anamaria Cadis, Mediafax

12.02.2020, 17:39 197

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat că PSD va decide strategia privind subiectul interzicerii cumului pensiei cu salariul după ce va fi publicată motivarea CCR pe decizia de neconstuţionalitate a modificării OUG 114 prin procedura asumării răspunderii de către Guvern.

„Vom vedea când apare motivarea în Monitorul Oficial. Vom vedea conduita de urmat în mod concret în momentul în care Curtea va motiva decizia. Ce atitudine vom avea pe fiecare text în parte vom vedea după motivarea Curţii şi la dezbaterea din Camera Deputaţilor”, a declarat Robert Cazanciuc, miercuri, la Parlament.

Întrebat dacă PSD va susţine o lege care ar interzice cumulul pensiei cu salariul, Cazanciuc spune că aşteaptă să vadă conţinutul unui astfel de act normativ.

„PSD va susţine că România nu îşi permite să nu aibă la buget miliarde de euro prin cadouri făcute marilor companii. O să vedem la Camera Deputaţilor, când va ajunge acest proiect de act normativ, ce decizie va lua partidul pe celelalte dispoziţii”, a răspuns explicat senatorul PSD.

Referitor la eliminarea pensiilor speciale, Robert Cazanciuc spune că proiectul PSD referitor la acestea va fi trecut pe lista de priorităţi.

„PSD susţine eliminarea pensiilor speciale. PSD a avut un proiect mai bun decât PNL în care se spunea că trebuie impozitat orice venit peste venitul preşedintelui României, ca fiind cel mai înalt funcţionar public. A fost o prioritate acel proiect, a fost votat de toată lumea. Probabil colegii de la Cameră, unde se află în acest moment, o să-l introducă din nou pe lista de priorităţi”, a conchis social-democratul.

CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018. Astfel, actul normativ care schimbă prevederilor OUG 114 e neconstuţional.

„În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constitituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, a transmis Curtea Constuţională, miercuri, într-un comunicat de presă.

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Printre modificările OUG 114/2018 se numără şi prorogarea, cu un an de zile, a termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

Măsurile din proiectul de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost preluate şi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 114.

Senatul a respins, luni, în calitate de prim for sesizat, ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai exact care modifică prevederi din OUG 114/2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO