Eveniment

Senatul a adoptat tacit, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea statutului BNR

Senatul a adoptat tacit, miercuri, proiectul de lege...

Autor: Diana Grigore

03.10.2018, 13:01 648

„Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacã instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu buna-credinţă ş fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială. Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute anterior se suportă de Banca Naţionalã a României", arătau cele două prevederi abrogate în urma adoptării iniţiativei legislative.

Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PNL, Daniel Zamfier, susţine că cele două prevederi vizau un dezechilibru în privinţa răspunderii tururor cetăţenilor în faţa legii.

"Statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce priveşte răspunderea tuturor cetăţenilor în faţa legii în legãtură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituţional", a afirmat Daniel Zamfir, în expunerea de motive a proiectului.

Acesta a adăugat că menţinerea prevederilor în proiectul de lege este o lipsă de asumare a responsabilităţilot factorilor din cadrul BNR.

"Practic prin menţinerea acestor prevederi în Legea privind Statutul BNR putem vorbi despre o lipsă se asumare a responsabilităţii factorilor decizionali din cadrul BNR în condiţiile în care aceştia nu răspund în faţa legii pentru decizii de importanţă majoră asupra legii şi a societăţii economiei româneşti”, potrivit sursei citate.

Nota de adoptare tacită pentru proiectul de lege era pentru 27 septembrie. Iniţiativa urmează să se ducă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO