Eveniment

Serban Toader, senior partner al KPMG: A cheltui si a nu investi ar fi o greseala

Serban Toader, senior partner al KPMG: A cheltui si a nu investi ar fi o greseala

Serban Toader, senior partner KPMG Romania: Sugestia pe care o fac este sa ramanem cu picioarele pe pamant, sa fim calmi. Sper ca am invatat cu totii lectia modestiei si a umilintei.

27.11.2009, 00:00 193

"In momentul in care iesim din criza nu trebuie sa fim unpacient bolnav. Trebuie sa fim suficient de maturi ca sa mergem pepropriile picioare. Cred ca in sectorul privat lucrul asta deja seintampla si m-as bucura sa vad schimbari si in sectorul public", adeclarat Toader intr-un interviu pentru ZF.

Jucatorii din mediul privat si-au luat masuri de precautie dintimp pentru a putea face fata noilor probleme de pe piata, reducandcosturile: fie au facut concedieri, fie au inghetat salariile sauau renuntat la bugetele de training sau de promovare.

In schimb, la nivelul sectorului public lucrurile se schimbamult mai incet, reformele fiind tergiversate. Chiar ministrulfinantelor Gheorghe Pogea a admis recent ca sectorul privat si nucel public a avut de suferit din cauza crizei.

Mediul privat va face in continuare cele mai multe concedieri,intrucat aproape 28.000 de angajati de la privat isi vor pierdelocul de munca pana in aprilie 2010.

In acelasi timp, numai 875 de bugetari vor fi concediati, aratadatele ANOFM.

Liderul KPMG sustine necesitatea unei strategii coerente pentrudomeniile in care Romania ar putea avea atuuri din punct de vedereeconomic fata de alte tari, doua exemple fiind turismul siagricultura.

"Nu putem pe termen lung sa cream o economie competitiva bazatanumai pe considerente de cost scazut al fortei de munca", a afirmatToader, precizand ca anul 2010 va fi dificil, iar Romania va fi incontinuare dependenta de ceea ce se intampla la nivel mondial.

"Sunt un optimist moderat"

La inceputul crizei financiare, multi oameni de afaceri dinRomania au facut greseala de a considera ca aceasta tara nu va fiafectata.

Mai apoi, au crezut ca recesiunea nu va afecta in niciun felcompania lor.

"Aceasta este o gandire tipica la inceputul unei crizefinanciare. Se pot regasi usor cei care sustin ca actuala crizaeste diferita de cele precedente. Suntem mai sofisticati si maiintelepti decat predecesorii nostri, asa ca este imposibil sa facemaceleasi greseli - sau cel putin asa se crede."

Am putea crede ca teritoriile statelor sunt de neatins si vorcontinua sa existe indiferent de circumstantele financiare. "Sa nuuitam ca in 1936 statul independent Newfoundland nu si-a mai pututplati datoria externa, fiind apoi absorbita de Canada la presiunileMarii Britanii si devenind doar o provincie. La fel la nivel micro,cand doua banci fuzioneaza, cea cu dificultati este absorbita."

Toader a precizat ca Romania are un potential urias, atractivpentru orice investitor pe termen lung.

"Sunt un optimist moderat. Nu cred ca avem alternativa.Optimismul exagerat nu-l crede nimeni, iar pesimismul nu a castigatniciodata o batalie. Bineinteles, vor fi provocari in lunile ce vorurma, dar pentru Romania situatia nu mai este atat de dificila cain anii '90. Tari din intreaga lume au infruntat dificultati multmai grave si au trecut prin ele."

"Impactul masurilor anticriza nu esteextraordinar"

"Care a fost impactul masurilor anticriza anuntate pana acum? Nueste extraordinar. Reactia a fost moderata. Exista diverse solutiipersonalizate pe fiecare industrie, serviciu, companie in parte, nuun remediu general valabil. Influenta acestor masuri o vom vedea inviitor."

Oficialul KPMG apreciaza ca trebuie sa se acorde o atentiesporita lucrarilor de infrastructura, pentru care exista sifinantari din fondurile UE, si gandirea unui pachet anticriza cuastfel de proiecte. "Nu ne permitem sa pierdem aceasta sansa(fondurile europene pentru infrastructura - n.r.). A cheltui si anu investi ar fi o greseala. Avem nevoie de infrastructura. Nesufocam fara infrastructura. Incepusem sa ne sufocam de anul trecutcand economia era in mare crestere si cand multa lume se plangea canu mai are camioanele si tirurile pe unde sa mearga."

Organizatiile care ofera servicii financiare acorda din ce in cemai multa importanta securitatii informatiilor, arata un studiurealizat de KPMG impreuna cu Everett in companii din 22 de tarieuropene, inclusiv Romania.

KPMG face auditul pentru Dobrogea Group

KPMG va face auditul financiar la Dobrogea Group, unul dintrecei mai mari producatori de panificatie din tara, cu o cifra deafaceri de 60 de milioane de euro anul trecut. KPMG Romania ainregistrat o cifra de afaceri anuala de 33,3 mil. euro pentru anulfinanciar incheiat in luna septembrie 2009, 58% fiind generate deserviciile de audit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO