Eveniment

Serbia a convenit cu Putin un contract de furnizare de gaze pe 3 ani

Serbia a convenit cu Putin un contract de furnizare de...

Autor: Dorin Oancea

29.05.2022, 15:00 152

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat duminică că a convenit asupra unui nou contract de furnizare de gaze pe trei ani în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, conform Reuters.

"Nu pot vorbi acum despre preţ, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom", a declarat Vucic reporterilor. Vucic a spus că Serbia a convenit cu Putin că preţul gazelor va fi legat de preţul petrolului, dar nu a dat detalii.

Contractul de furnizare de gaze pe 10 ani al Serbiei cu Gazprom expiră la 31 mai.

Vucic a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea spaţiului de stocare a gazelor în ţara sa.

"Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat", a declarat Vucic, cel mai apropiat aliat al lui Putin în Europa.

Serbia, care urmăreşte să adere la Uniunea Europeană, a fost presată recent de ţările occidentale să îşi alinieze politica externă cu blocul şi să impună sancţiuni Rusiei.

În 2008, ţara şi-a pus sectoarele de gaz şi petrol în mâinile companiilor ruseşti. Gazprom Neft şi Gazprom deţin împreună o participaţie majoritară în singura companie petrolieră a ţării, în timp ce Gazprom este acţionarul majoritar al singurei instalaţii de depozitare a gazelor din ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO