Eveniment

Sergiu Manea, şeful BCR: Directiva europeană MiFID II este o metodă de a combate o criză financiară

Sergiu Manea, şeful BCR: Directiva europeană MiFID II...

Autor: Răzvan Botea

17.04.2018, 16:52 595

Directiva europeană MiFID II are obiectivul de a da transparenţă tranzacţiilor, în consecinţă onestitate şi de a da încredere în pieţele financiare, dar şi de a combate o eventuală criză financiară, a spus Sergiu Manea, şeful BCR, în cadrul unui eveniment al Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„MiFID II este una din principalele metode de a răspunde la o criză financiară (...)În fapt, obiectivul MiFID II este unul pozitiv: de a da încredere în sustenabilitatea pieţelor financiare şi în transparenţa şi onestitatea actului manifestat în pieţele de capital”

Un set masiv de reglementări fiscale numit MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) a fost adoptat de către Uniunea Europeană miercuri, 3 ianuarie 2018, elaborarea acestuia durând mai bine de 8 ani. Directiva are peste un milion de paragrafe şi îşi propune să reglementeze modul în care sunt tranzacţionate titlurile de valoare în Europa.

Setul de reguli are două obiective majore: să oprească escrocarea investitorilor de către companiile financiare şi să oprească viitoarele prăbuşiri financiare.

Directiva acoperă un domeniu foarte vast. Cele mai mari schimbări se vor a fi în modul în care sunt înregistrate tranzacţiile. UE îşi doreşte să să poată reconstitui repede o tranzacţie în cazul în care ceva merge greşit. Firmele vor fi nevoite să trimită rapoarte despre majoritatatea tranzacţiilor, aproape imediat ce acestea au avut loc.

Sunt impactate toate afacerile din Europa care sunt implicate în distribuţia sau tranzacţionarea instrumentelor financiare. Toată lumea care face business în Zona Economică Europeană – cei 28 de membrii UEĂ Islanda, Norvegia şi Liechtenstein vor fi nevoiţi să se conformeze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO