Eveniment

Sergiu Oprescu a fost reales la conducerea Asociaţiei Române a Băncilor

Sergiu Oprescu a fost reales la conducerea Asociaţiei...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

09.05.2018, 16:47 202

Luminiţa Delia Runcan a fost desemnată ca vicepreşedinte, Francois Bloch, Mihaela Bitu şi Dan Sandu au fost aleşi în calitate de membri, la care se adaugă membrii deja existenţi Cornel Theodor Stănescu şi Ion Popovici.

„Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, iar durata mandatului membrilor este de trei ani. Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, iar conducerea executivă este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu”, arată comunicatul.

„Există o complementaritate mare între sistemul bancar şi ceilalţi membri ai pieţei financiare, avem nevoie de o bună funcţionare a tuturor pieţelor şi de o bună corelare în dezvoltarea echilibrată a acestora, precum şi de stabilitate şi predictibilitate. Ne vom asuma rolul de principal coagulator al industriei financiare”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB.

Reprezentanţii ARB spun că implementează strategia care vizează creşterea nivelului de educaţie financiară prin Platforma de Educaţie Financiară, accelerarea introducerii tehnologiilor digitale în serviciile financiar-bancare prin Platforma pentru Agenda Digitală şi integrarea intermedierii financiare pentru creşterea gradului de accesare a fondurilor europene, susţinerea IMM-urilor, dezvoltarea Parteneriatului Public Privat şi finanţarea proiectelor mari de investiţii.

„Asociaţia Română a Băncilor reprezintă întreaga piaţă bancară formată din 36 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar şi care s-a extins prin includerea a şase noi membri afiliaţi, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce ȋşi propune să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent şi de încredere în România”, menţionează comunicatul.

ARB precizează că firmele de consultantă Deloitte România, EY România, Mazars România, instituţia emitentă de monedă electronică Orange Money şi societăţile de avocatură Stoica&Asociaţii şi Avram Marieta au devenit primele companii non-bancare membri afiliaţi ai ARB.

„Schimbările tot mai dinamice din economie şi societate necesită o cooperare tot mai strânsă a sistemului bancar cu instituţii non-bancare, pentru susţinerea unei dezvoltări continue şi sustenabile. Le mulţumim noilor membri care ni s-au alăturat şi care şi-au exprimat astfel suportul pentru un dialog continuu şi aplicat ȋntre sectoare diverse ale mediului de afaceri, precum şi pentru iniţiativele şi programele care contribuie la dezvoltarea economică a României”, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB.

„Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuţia sistemului financiar bancar la prosperitatea economică şi alinierea la mediul sistemului bancar din zona Centrală şi Est Europeană, prin eficienţă, competitivitate şi stabilitate, ca voce reprezentativă autorizată pentru întreaga industrie financiar – bancară. Sistemul bancar românesc şi-a menţinut stabilitatea structurală pe parcursul anului 2017, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate fiind la un nivel adecvat, cu peste 38% lichiditate imediată. Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar era de 18,86%, la finele lunii decembrie 2017. Menţinerea indicatorului de solvabilitate peste dublul pragului minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRD IV/CRR, de 8%, s-a făcut ȋn principal prin aport de capital suplimentar din partea acţionarilor. Priorităţile industriei bancare vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar”, menţionează ARB în comunicat.

Asociaţia Română a Băncilor are o tradiţie de 27 de ani şi este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 24 de comisii tehnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO