Eveniment

Sfârşitul unei ere: naveta spaţială Atlantis a aterizat pentru ultima oară. Ce urmează pentru NASA?

 Avnetura spaţialălă americană s-a încheiat cu ultima aterizare a navetei americane Atlantis. Ce urmează pentru NASA?

naveta spaţială Atlantis

Autor: Florin Badescu

21.07.2011, 15:19 1141

Naveta Atlantis a aterizat pentru ultima oară,joi, la ora 09.56 GMT, la Centrul spaţial Kennedy dinFlorida, punând astfel capăt programului navetelorspaţiale americane care a durat peste 30 de ani, a anunţat NASA,citată de AFP.

Naveta Atlantis: galerie FOTO

Roţile trenului de aterizare al naveteiAtlantis au atins pista Centrului spaţial Kennedy,din apropiere de Cape Canaveral, la ora locală 05.56 (09.56 GMT),cu 42 de minute înainte de răsăritul Soarelui, într-o dimineaţă cuun cer senin şi după o coborâre de 65 de minute de pe orbitaterestră, scrie Mediafax.



Atlantis s-a desprins pentru ultima dată de StaţiaSpaţială Internaţională (ISS), marţi, la ora 06.28 GMT, aşa cum eraprevăzut, la o altitudine de 350 de kilometri deasupra OceanuluiPacific, la est de Noua Zeelandă.

Principalele momente din cursa pentru cucerireaspaţiului



Atlantis, având la bord un echipaj de patruastronauţi - trei bărbaţi şi o femeie -, a încheiat astfel omisiune de aproape opt zile în timpul căreia a aprovizionatavanpostul orbital, la care se conectase pe 10 iulie, după lansareaei, considerată istorică, ce a avut loc pe 8 iulie, în Florida.



Pe 11 iulie, cei patru astronauţi de pe Atlantisau scos modulul de tip cargo Raffaelo din cala navetei, folosind unbraţ robotizat de pe ISS, şi l-au ataşat apoi de staţie. Modululpresurizat, de mărimea unui minibus, conţine patru tone dealimente, furnituri, piese de schimb şi materiale pentruexperimentele ştiinţifice de la bordul ISS. Raffaelo a transportat1,2 tone de alimente care vor permite echipajului de şaseastronauţi de pe ISS, schimbaţi la fiecare şase luni, să reziste înspaţiu timp de un an.



Pe 12 iulie, a avut loc singura ieşire pe orbitădin cadrul acestei misiuni spaţiale, realizată de americanii RonaldGaran şi Michael Fossum. Ei au scos de pe ISS o pompă cu amoniac(un agent refrigerant) defectă, pentru a o instala în cala naveteiAtlantis, care a fost adusă pe Terra.

Astronauţii americani au instalat la bordul ISSun nou sistem experimental ce permite realimentarea cu carburant înregim automatizat a sateliţilor, cu scopul de a le prelungi duratade funcţionare.



Aterizarea navetei Atlantis a pus capătprogramului spaţial al navetelor americane, la 30 de ani după primalansare. Navetele vor fi apoi expuse în câteva muzee din StateleUnite ale Americii.



După această misiune spaţială, a 135-a şi totodatăultima, Statele Unite se află, pentru prima dată din 1981, însituaţia de a nu avea niciun vehicul pentru a-şi transportaastronauţii în spaţiu şi vor depinde timp de cel puţin cinci ani decapsulele ruseşti Soyuz - care taxează cu 51 de milioane de dolariun loc la bord -, până când un nou vehicul spaţial american va ficonstruit pentru a înlocui navetele spaţiale.

Administraţia preşedintelui Barack Obama încurajează în acestscop sectorul comercial, iar companii precum Boeing şi SpaceX şi-auanunţat deja implicarea



Primele vehicule spaţiale americane private care transportă mărfuriar putea fi lansate la sfârşitul anului 2012, dar NASA trebuie săaştepte cel puţin până în 2015 până când noile capsule capabile sătransporte astronauţi vor fi gata să decoleze.



Vehiculele de tip cargo automatizate - ATV-uleuropean, HTV-ul japonez şi capsulele Progressruseşti - pot să transporte alimente şi echipamente la bordulISS.



ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi careeste ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află peorbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând orotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigândcu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avionBoeing 747.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde dedolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi larealizarea căruia participă 16 ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO