Eveniment

Sfat catre firmele din vestul tarii: Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor

Sfat catre firmele din vestul tarii: Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor

Foto de la stanga la dreapta: Cristian Nacu (partener Enterprise Investors), premiantul Liviu Bejenariu (Administrator Collini Com - locul III), premiantul Florin Balu (director de vanzari al Elis Pavaje- locul I ) si Vlad Nicolaescu (senior editor ZF).

Autor: Cristi Moga

11.11.2009, 23:27 358

Companiile ar trebui in primul rand sa-si consolideze relatia cu furnizorii curenti, este una dintre concluziile seminarului "Solutii castigatoare pe timp de criza", organizat ieri de Ziarul Financiar si Enterprise Investors la Timisoara. "Va recomand sa va feriti de stat. Este cel mai nociv furnizor, alaturi de banca, daca ne gandim la penalizarile pe care le practica si la faptul ca poti raspunde penal pentru aceste datorii. In grupul meu de firme ma asigura ca statul si banca sunt platiti chiar si inaintea salariilor", a declarat Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe. ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performante companii din zona Transilvania-Banat, pe prima pozitie situandu-se firma Elis Pavaje, din Alba, care a inregistrat in intervalul 2006-2008 o crestere medie a cifrei de afaceri de 752%. Pe locul doi s-a aflat firma I & C Transilvania Constructii din Cluj, cu o crestere a cifrei de afaceri de aproape 200%, iar pe locul trei firma Collini Com, din Bocsa, cu o crestere de 191% a businessului.

Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe, spune ca negocieri se pot purta in principal cu restul furnizorilor, iar amanarea platilor la scadenta "este cel mai ieftin credit pe care il poate primi o firma".

Unii furnizori sunt chiar nevoiti sa accepte termene mai lungi de plata, 90 de zile fiind considerat acum un interval uzual, in timp ce companiile care vor sa furnizeze doar cu banii jos risca sa ramana fara business.

Cu toate acestea, Marius Marin, directorul general al grupului producator de materiale de constructii Macon-Simcor, cu fabrici in orase precum Deva sau Oradea, spune ca a preferat in acest an sa aiba vanzari mai mici, dar sa stie ca isi va incasa banii pe marfa.

"Am avut si noi furnizori inflexibili privind platile, pe care am decis sa ii schimbam, desi costul era cu 10% mai mare, dar dupa ce a picat piata au fost nevoiti sa vina inapoi si sa negociem", explica Marin, care a derulat in acest an un proces de restructurare a grupului, care ii va aduce economii de peste doua milioane de euro pana la sfarsitul anului.

"Am redus din costurile tehnologice si administrative, inclusiv din numarul de masini de serviciu, am redus numarul angajatilor cu 18%, astfel ca am reusit ca, in ciuda faptului ca veniturile pentru acest an vor fi mai mici cu 25-29%, profitul sa ramana la acelasi nivel", spune seful Macon-Simcor, afacere cu venituri de circa 63 de milioane de euro anul trecut si aproximativ 1.300 de angajati.

Compania, care produce BCA, prefabricate si var, detinuta de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care cauta in continuare oportunitati de investitii pe piata locala, in conditiile in care disponibilitatile financiare ale companiei pentru intreaga regiune se ridica la aproximativ 250 mil. euro.

"Avem un mod oportunist de a ne alege investitiile. Punem banii acolo unde ne este mai bine, mai profitabil. Nu stie nimeni incotro se vor indrepta acesti bani. Sunt cateva domenii unde scaderile nu au fost la fel de drastice, precum anumite segmente de retail, industria alimentara sau servicii financiare. Nu avem apetit pentru investitii in companii cu dificultati financiare si nici nu investim in real estate", a declarat Cristian Nacu, partener al fondului de investitii.

Pe de alta parte, Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, apreciaza ca preluarea unei participatii majoritare intr-o firma aflata in insolventa prezinta o buna oportunitate de investitii, in conditiile in care pretul este mult mai mic, iar in perioada de reorganizare poate fi stabilit un plan convenabil de esalonare a datoriilor.

"Daca decizi sa cumperi acum, o faci la un alt pret decat acum cativa ani, cand cifrele se dublau de la o luna la alta si niciun antreprenor nu se gandea sa se opreasca sa vanda, deoarece toti doreau sa castige mai mult", spune Cionca, in timp ce reprezentantul Enterprise Investors apreciaza ca in primul rand bancile sunt cele care ar trebui sa devina efectiv actionari ai firmelor pe care le-au creditat.

"Daca piramida bancilor cuprindea pana acum o baza formata din vanzari, iar riscul era doar undeva in varf, acum ar trebui rasturnata aceasta piramida. Noi preferam sa cumparam firme in care putem aduce valoare adaugata si pe care sa le vindem ulterior. Nu vrem sa facem bani din lichidare", a mai spus Nacu, care admite faptul ca durata de pastrare in portofoliu a companiilor creste din cauza crizei de la 2-3 la 4-5 ani.

Tot pe fondul crizei, o piata in crestere este cea a recuperarilor de creante, unde firma Kruk, aflata in portofoliul Enterprise Investors, a cumparat in acest an creante de 335 mil. lei (circa 80 mil. euro), in conditiile in care piata s-a dublat.

"Am cumparat in acest an patru portofolii, de la banci si firme de asigurari, care au tendinta de a scoate pe final de an aceste creante la vanzare. Negociem in continuare pentru alte trei portofolii. Din experienta noastra, gradul de recuperare a scazut in acest an cu circa 30%, in conditiile in care procentajul de reusita era anul trecut de 50-55% in cazul firmelor si 20-25% in cadrul persoanelor fizice", spune Nacu.

De scazut au scazut insa si preturile cu care se cumpara creantele, la sub 10% din valoare, atat din cauza scaderii gradului de recuperare, cat si din cauza vechimii portofoliilor scoase la vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO