Eveniment

Sfatul unui antreprenor pentru tinerii care vor să înceapă o afacere: Avem un potenţial enorm pentru inovaţie. Cei care au idei trebuie să le transforme în realitate aici, în România

Sfatul unui antreprenor pentru tinerii care vor să înceapă o afacere: Avem un potenţial enorm pentru inovaţie. Cei care au idei trebuie să le transforme în realitate aici, în România

Cătălin Stroe, fondatorul producătorului de motoutilaje pentru agricultură Ruris din Craiova. Foto Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi

03.12.2012, 00:07 2375

Cătălin Stroe, fondatorul producătorului de motoutilaje pentru agricultură Ruris din Craiova, spune că tinerii antreprenori au în continuare şanse să începă afaceri inovative în România în condiţiile în care piaţa locală continuă să se dezvolte, dar şi pentru că românii au potenţial enorm pentru a aduce în piaţă produse şi servicii capabile să concureze de la egal la egal cu cele ale multinaţionalelor.

"Potenţialul financiar este limitat, tinerii antreprenori întâmpină la început o grămădă de probleme, dar cred că începerea unui nou business de către un tânăr antreprenor trebuie să existe. Românii au un potenţial enor, unele dintre cele mai mari invenţii sunt româneşti. Se zbura în continuare cu elice dacă nu era Henri Coandă", a spus Cătălin Stroe vineri la ZF Live.

Stroe, la rândul lui tânăr antreprenor care a ajuns în 19 ani de afaceri în România să deţină un business ce rulează 5-6 milioane de euro/an, a adăugat că el a plecat de la zero şi că tinerii români ar trebui să aleagă să înceapă afaceri de la zero în ţară în schimbul opţiunii de a lucra în străinătate.

"Cred şi sunt convins că acei tineri care simt că pot face ceva atât pentru alţii cât şi pentru România nu pot fi opriţi decât de forţele proprii. Eu am plecat de la zero, am încredere că cel care are oportunitatea şi ideea trebuie să o facă aici, în România şi să dea valoare lucrurilor pe care le poate împărtăşi prin acel produs."

O idee a fost şi elementul de la care a pornit şi Cătălin Stroe atunci când şi-a pus bazele companiei sale. La acel moment student la Facultatea de Tehno­logie a Construcţiilor de Maşini, el a decis să construiască un utilaj, un aşa-numit reductor, pe care l-a adaptat ulterior într-un motocultor, un utilaj folosit în agricultură. "Am văzut că oamenii lucrau pământul nemecanizat, cu unelte simple, lucru care m-a îndemnat, mi-a dat impulsul de a face ceva, de a veni în sprijinul micilor agricultori." Motocultorul creat de Cătălin Stroe există şi astăzi în oferta Ruris, o firmă care reuşeşte să facă afaceri pe o piaţă de 50-60 milioane de euro dominată de importuri.

"Canalele noastre de producţie sunt foarte simple. Pilonul nostru principal este cercetarea, este elementul care dă sens lucrurilor pe care le face. Totodată nu putem face nimic fără cercetare indiferent de resursele financiare pe care le ai la dispoziţie". Cu toate acestea, compania lui Cătălin Stroe continuă să fie dependentă de importuri în condiţiile în care multe din subansamblurile folosite în producţia utilajelor sale din fabrica de la Craiova nu se produc pe plan local.

"În România componenta de industrie europeană lipseşte, a fost în trecut nu neg, dar din păcate companiile care existau în trecut nu mai există. Antreprenorii cu care lucrăm (pentru subansambluri - n. red.) au capacitate de producţie limitată, astfel la îndemână sunt importurile."

Pentru a-şi creşte business-ul în continuare Cătălin Stroe subliniază că va investi şi în viitor în cercetare şi în inovaţii pentru ca în zece ani să ajungă să se numere printre primii 100 de producători de motoutilaje la nivel mondial.

"Credem şi avem un plan bine stabilit pe zece ani, credem că utilajele pe care vrem să le comercializăm ne pot poziţiona în completare cu exporturile pe care vrem să le facem în viitorul în topul primilor 100 de producători de motoutilaje din lume".

Dezvoltarea companiei în această direcţie ar urma să fie făcută şi pe baza extinderii gamei de produse cu un tractor de mică capacitate destinat fermelor de mici dimensiuni. "Construcţia unui tractor este luminiţa de la căpătul tunelului. Avem ca ţintă ca în trei ani să lansăm un tractor românesc, un tractor de 25-30 de cai putere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO