• Leu / EUR4.9451
  • Leu / GBP5.8116
  • Leu / USD4.8462
Eveniment

„Şi dacă sunt prim-ministru 2 ore după-masa, în fiecare zi, tot fac mai mult decât politicienii“

„Şi dacă sunt prim-ministru 2 ore după-masa, în fiecare zi, tot fac mai mult decât politicienii“

Autor: Mirabela Tiron, Andreea Neferu

02.03.2012, 00:06 3585

Un CEO român invitat la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert, cu tema "Cum relansăm economia- Ce soluţii are mediul de business", a spus ieri exasperat: "Şi dacă aş fi prim-ministru două ore după-masa, în fiecare zi, tot aş avea rezultate mai bune decât cele pe care le au oamenii politici. Doar să aibă bună intenţie un manager şi are rezultate în administrarea ţării. Doar atât, şi sigur se va schimba ceva".

Cristian Cornea este directorul general Can-Pack din Bucu­reşti, fabrică cu afaceri de aproape 70 de milioane de euro ce produce cutii metalice pentru bere şi suc.

Cei şase analişti economici şi manageri de companii, prezenţi ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert, spun că economia românească este în avarie şi nu poate fi relansată fără măsuri concrete. "Asis­tăm la o decădere morală şi politică fără precedent. Ne va fi din ce în ce mai rău. De trei ani se vorbeşte că mediul de business este ajutat, dar nu este ade­vărat. Deşi export de jumătate din cifra de afaceri, nu am nicio facilitate la export sau la angajări, sunt tratat ca orice butic de la colţ", a mai spus Cornea.

Executivii din multinaţionale atrag atenţia că avem nevoie de mai mult naţionalism, de obligarea statului la achiziţii de produse româneşti, dar şi de intervenţii inteligente ale statului. România ar trebui să aibă o viziune, aşa cum au toate multinaţionalele, şi să ia o serie de măsuri pentru a relansa economia.

Facilităţi la export, înfiinţarea unei bănci comerciale româneşti care să sprijine mediul de afaceri, reducerea pierderilor companiilor de stat, obligarea sta­tu­lui să achiziţioneze produse fabricate în ţară, scăderea CAS-ului coroborat cu creşterea salariului minim, dezvoltarea de baze de date într-un sistem inte­grat pentru transparenţa şi eficienţa cheltuielilor statului, promovarea parteneriatului public-privat şi crearea locurilor de muncă sunt doar câteva dintre soluţiile propuse de mediul de afaceri pentru relansarea economiei.


Măsuri propuse de executivi

  • Scăderea TVA-ului şi CAS-ului coroborat cu creşterea salariului minim

  • Ierarhizarea investiţiilor publice pentru economii şi eliberarea de bani în consum

  • Facilităţi la export

  • Înfiinţarea unei bănci comerciale româneşti

  • Obligarea statului să achiziţioneze produse fabricate în ţară

  • Dezvoltarea de baze de date într-un sistem integrat la stat pentru transparenţă şi eficienţă

  • Crearea de locurilor de muncă

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9451
Diferență: -0,0061
Ieri: 4.9454
Azi: 4.8462
Diferență: 0,2441
Ieri: 4.8344
Azi: 5.8116
Diferență: 0,646
Ieri: 5.7743
Azi: 4.9872
Diferență: 0,0241
Ieri: 4.9860