Eveniment

Şi în 2011 dau prime de Paşti tot doar o treime din companii

Şi în 2011 dau prime de Paşti tot doar o treime din companii

Autor: Adelina Mihai

03.04.2011, 23:42 57

Cel puţin unu din trei angajaţi români va primi o primă de Paştişi anul acesta, după ce în 2010 33% din angajaţi au beneficiat de oprimă netă în cuantum mediu de 100 de euro atât pentru sărbă­torilede Paşti, cât şi pentru cele de Crăciun, arată studiul salarialPayWell România, realizat de compania de audit şi consultanţăPricewaterhouse­Coopers (PwC).

Studiul PwC a fost realizat anul trecut pe un eşantion de 150 decompanii, majoritatea multinaţionale, care au peste 140.000 deangajaţi.

Una dintre companiile care vor acorda anul acesta prime de Paştieste Automobile Dacia, care va acorda tuturor celor 14.500 desalariaţi o primă cu o valoare medie netă de 140 de euro.

"Am negociat în contractul colectiv de muncă, prevedere care arămas ani de zile în vigoare, ca fiecare angajat să primească oprimă de Paşti în valoare de 30% din salariul mediu brut la nivelulcompaniei, adică aproximativ 800 de lei brut (600 de lei net-n.red.)", a spus Ion Iordache, vicelider al Sindicatului AutomobileDacia.

Însă o parte din companiile locale sunt mai rezervate în ceea cepriveşte acordarea de prime de Paşti.

"Clienţii mei nu prea mai dau prime de Paşti. Înainte de criză,majoritatea com­paniilor acordau prime, în cuantum mai mare, însăacum sunt mai rezervate şi preferă să mai angajeze un om pe caresă-l plătească din fondul total de prime. În plus, multe companiiprivate încă mai fac disponibilizări", a spus Daniela Necefor,managing partner în cadrul firmei de executive search TotalBusiness Solutions.

Procentul companiilor care acordau beneficii salariaţilor înperioada sărbătorilor a scăzut semnificativ în perioada 2008 - 2009(de la 39% la 25%), însă a crescut din nou în 2010, potrivitstudiului PwC. Specialiştii estimează că, anul acesta, 40% dincompanii vor acorda prime de Paşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO