Eveniment

Sibienii vor plăti aproape aceleaşi impozite ca şi anul trecut, cotele de impozitare fiind micşorate

Sibienii vor plăti aproape aceleaşi impozite ca şi...

Autor: Diana Stancovici, Andreea Tobias

06.01.2016, 15:26 344

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că ghişeele Direcţiei Fiscale Sibiu sunt deschise în această perioadă, dar se încasează doar taxe fără debit, respectiv amenzi, taxe pentru autorizaţii de construire, taxe judiciare şi extrajudiciare şi alte taxe locale.

Încasarea impozitelor locale şi a taxelor cu debit, adică inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri şi vehicule, se vor relua din data de 11 ianuarie.

Consiliul Local Sibiu a adoptat, în noiembrie 2015, taxele şi impozitele locale pentru anul 2016, ţinând cont de noutăţile introduse de aplicarea noului Cod Fiscal, în principal, impozitarea terenului de sub clădiri.

În cazul clădirilor rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit prevazută de noul Cod Fiscal este cuprinsă între 0.08% - 0.2%, iar Primăria Sibiu a redus cota de la 0,1 %, cât a fost în 2015, la 0,08% ”pentru a atenua astfel impactul asupra marii majorităţi a sibienilor ca urmare a introducerii impozitării şi pentru terenul de sub construcţii”.

În cazul clădirilor rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit prevăzută de lege este cuprinsă între 0,08% - 0,2%. În acest caz, Primăria Sibiu a adoptat o cotă de impozitare de 0,3 la sută, cu 1,5 la sută mai puţin decât în anul precedent, când clădirile respective erau impozitate ca şi clădiri nerezidenţiale.

În cazul clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit aplicată de Primăria Sibiu s-a redus de la 1,8 la sută la 1,7 la sută, tot pentru a reduce impactul impozitării terenului.

Potrivit unor calcule efectuate de specialiştii Primăriei Sibiu, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi cu 14 metri pătraţi de teren aferent în 2015 un sibian a plătit 129 de lei, iar în 2016 va plăti 136 de lei, cu şapte lei în plus.

De asemenea, pentru o casă de o sută de metri pătraţi care are şi 250 de metri pătraţi de teren, în 2015 o persoană fizică din Sibiu a plătit 294 de lei, iar în 2016 va plăti 316 lei.

O persoană juridică ce deţine un spaţiu nerezidenţial cu o suprafaţă de 220.000 de metri pătraţi a plătit anul trecut 2.954.634 de lei, iar în acest an va plăti 2.808.044, adică mai puţin cu peste 145.000 de lei.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu au anunţat că şi în acest an se menţine reducerea de impozit acordată celor care plătesc integral impozitul pentru tot anul în primele trei luni. Facilitatea constă într-o reducere de 10 la sută din totalul impozitului şi se aplică doar persoanelor fizice.

O noutate pe care o introduce şi Primăria Sibiu în acest an este publicarea pe site-ul instituţiei a celor care înregistrează datorii la bugetul local. La finalul anului 2015, Consiliul Local Sibiu a adoptat, printr-o hotărâre, plafonul pentru publicarea pe site–ul instituţiei a debitorilor.

Conform hotărârii, vor fi publicate pe pagina de Internet a instituţiei numele şi sumele aferente debitorilor persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei şi respectiv cele aferente persoanelor juridice cu datorii mai mari de 1.000 de lei.

Primele liste se vor publica la sfârşitul lunii martie.

La începutul lunii decembrie 2015, în evidenţele Primăriei Sibiu figurau un număr de 3.852 de persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei, care cumulau un total de 9,6 milioane de lei, dar şi 371 de persoane juridice cu datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei.

În ultima zi a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, care au fost votate de Camera Deputaţilor în ultima şedinţă din 22 decembrie şi au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. În urma noilor reglementări, pentru acest an sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor. În acest sens, autorităţile locale au mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO