Eveniment

SICAP.ai: Statul a cheltuit în ultimii cinci ani peste 800 miliarde lei pe achiziţii directe şi licitaţii publice pentru produse şi servicii, din care 764 milioane lei s-au dus pe studii de fezabilitate

SICAP.ai: Statul a cheltuit în ultimii cinci ani peste...

Autor: Roxana Rosu

03.09.2020, 11:32 422
Statul a cheltuit în ultimii cinci ani peste 800 miliarde lei (cca.165 mld.euro) pe achiziţii directe şi licitaţii publice derulate pe siteul guvernamental e-licitatie.ro, iar din suma totală 764,4 milioane lei s-au dus pe studii de fezabilitate, arată o analiză realizată de SICAP.ai, un motor de căutare şi detector de fraude în achiziţiile publice cu ajutorul inteligentei artificiale.
 
Sicap a fost dezvoltat de un grup anonim de dezvoltatori software care a analizat toate contractele de achizitii publice incepand din 2007 până în prezent pentru a duce mai multă transparenţă în cheltuielile publice.

Scopul acestui instrument este şi de a detecta eventualele suspiciuni de fraudă.

Cele peste 22 milioane de contracte publice au fost descărcate în baza Licenţei pentru Guvernare Deschisa v1.0 din siteul guvernamental e-licitatie.ro.

”Oricine sub anonimat poate marca un contract ce consideră că este suspicios, iar algoritmi de inteligenta artificiala pot identifica alte contracte similare”, spun dezvoltatorii.

Astfel, potrivit datelor colectate, Guvernul a alocat în ultimii cinci ani 243 milioane lei pentru achiziţii directe de cartuse de toner, 62 milioane lei pentru toner pentru imprimante sau faxuri, 223 milioane lei pentru produse de curăţenie şi 311 milioane lei pentru servicii de pază. În plus, tot prin contracte de achiziţii directe au fost plătite 764 milioane lei pentru studii de fezabilitate.

Pe lângă contractele de achiziţii directe, Guvernul a cheltuit sume importante pentru contractele prin licitaţii publice.

Potrivit SICAP, cele mai multe fonduri, 26,6 miliarde lei s-au dus pe lucrări de construcţii de drumuri. În plus, 6,7 miliarde lei au fost alocate pentru construcţii de autostrăzi şi drumuri, 4,5 miliarde lei pe servicii privind deşeurile menajere, iar 3,2 miliarde lei pentru servicii de pază.

In ultimele 6 luni, Guvernul a încheiat 9.168 contracte în  valoare de 107,2 miliaone lei pe achiziţii directe şi 662 contracte de 346,8 milioane lei pentru licitaţii publice pentru a finanţa măsuri de combatere a pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO