• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Eveniment

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Sydney

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Sydney

Autor: Adrian Petculescu

13.01.2016, 08:57 2897

Românca a câştigat al doilea meci pe care l-a disputat în acest an după o oră şi 38 de minute.

Halep a trecut cu bine primul examen important al acestui sezon, întâlnirea cu Pliskova, o jucătoare de 1,86 metri înălţime, care "cochetează" cu Top 10 WTA (a fost pe locul 7 în august 2015). Partida a fost tensionată, cu reuşite, dar şi cu multe greşeli neforţate de ambele părţi - 33, Halep şi 43, adversara ei - un meci tipic pentru începutul de an. Românca a căutat să o ţină în spatele terenului pe rivală, cu mingi lungi, să o deplaseze cât mai mult pe destul de imobila sportivă din Cehia şi să se ferească de lovitura de dreapta a acesteia. Din acest motiv, a trimis multe mingi în aut şi s-a enervat de multe ori, lovind cu racheta terenul. Ca de obicei, sportiva din Constanţa a alergat mult şi a acoperit foarte bine terenul, fără să mai acuze probleme la tendonul lui Ahile, ca în meciul de marţi, cu Caroline Garcia. Simona Halep s-a apărat foarte bine în momentele de agresivitate ale Karolinei Pliskova, iar serviciul româncei a fost mai eficient, cu 70 la sută proporţia de reuşită a primului.

La rândul ei, Pliskova a căutat să evite reverul Simonei Halep şi să fie cât mai ofensivă. Însă "regina aşilor" anul trecut - 517 în 75 de partide - a servit imprecis (49 la sută proporţia de reuşită a primului), lipsindu-i astfel principala armă. Jucătoarea din Cehia a avut momente de revenire în joc şi posibilităţi de preluare a controlului partidei, pe care însă le-a risipit.

Meciul a început cu câte un ghem câştigat de fiecare sportivă, apoi Halep a profitat de imprecizia adversarei sale şi s-a distanţat la 5-1. Pliskova a reuşit să-şi facă serviciul, apropiindu-se la 2-5. A urmat o "pană de curent" în jocul româncei, astfel că Halep a pierdut zece mingi la rând şi scorul a devenit 5-4 pentru ea, înainte de a servi pentru set. În acel moment, ambele jucătoare au cerut intervenţia antrenorilor lor. Darren Cahill i-a transmis lui Halep să fie relaxată să se gândească la importanţa ghemului următor, dar să nu îl privească precum unul decisiv. Românca a ieşit din impas şi a închis setul cu 6-4, la a doua minge, nu înainte de a salva o posibilitate de 5-5.

Simona Halep a menţinut forma pozitivă în primul ghem din setul secund, a condus cu 40-0 pe serviciul jucătoarei din Cehia, dar Pliskova a servit doi aşi şi a pus o minge în colţul terenului. Tot Pliskova şi-a trecut pe tabelă ghemul, profitând de două erori neforţate ale adversarei. Şi Halep şi-a fructificat serviciul, după un ghem lung, apoi a reuşit break-ul şi s-a desprins la 3-1 şi ulterior la 4-2. Sportiva cehă nu a cedat şi a egalat la 4. Au urmat alte trei ghemuri la rând câştigate de o jucătoare pe serviciul celeilalte La 6-5 pentru ea, Halep l-a chemat din nou pe Cahill, care a coborât încet din tribună şi s-a îndreptat agale către eleva sa. Cu mult calm, tehnicianul australian i-a cerut Simonei Halep să aleagă cum va juca următorul ghem, pe mâna ei sau pe cea a adversarei. Halep a spus că pe mâna ei şi, la fel ca în finalul primului set, a pus capăt meciului la a doua minge, după ce a salvat o posibiliate de break.

Simona Halep a ridicat astfel la trei numărul victoriilor cu Pliskova, toate în două seturi aprig disputate. La precedentele competiţii, românca a câştigat turneul după ce a învins-o pe Karolina Pliskova: în finală la Dubai şi în optimi de finală la Indian Wells.

În faza următoare, Halep va evolua împotriva jucătoarei ruse Svetlana Kuzneţova, locul 25 WTA, care a învins-o, tot miercuri, pe italianca Sara Errani, locul 19 WTA, cu scorul de 7-6 (1), 6-0.

Simona Halep, 24 de ani, şi Svetlana Kuzneţova, 30 de ani, fostă ocupantă a locului 2 mondial în 2007, s-au mai întâlnit de cinci ori până în prezent, sportiva din Constanţa conducând cu 3-2. Ultima lor partidă a avut loc în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros, ediţia 2014, iar Simona Halep a câştigat cu 6-2, 6-2.

Calificarea în semifinale este recompensată la Sydney cu un premiu de 36.600 de dolari şi cu 185 de puncte WTA.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787