Eveniment

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Sydney

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de...

Autor: Adrian Petculescu

13.01.2016, 08:57 2901

Românca a câştigat al doilea meci pe care l-a disputat în acest an după o oră şi 38 de minute.

Halep a trecut cu bine primul examen important al acestui sezon, întâlnirea cu Pliskova, o jucătoare de 1,86 metri înălţime, care "cochetează" cu Top 10 WTA (a fost pe locul 7 în august 2015). Partida a fost tensionată, cu reuşite, dar şi cu multe greşeli neforţate de ambele părţi - 33, Halep şi 43, adversara ei - un meci tipic pentru începutul de an. Românca a căutat să o ţină în spatele terenului pe rivală, cu mingi lungi, să o deplaseze cât mai mult pe destul de imobila sportivă din Cehia şi să se ferească de lovitura de dreapta a acesteia. Din acest motiv, a trimis multe mingi în aut şi s-a enervat de multe ori, lovind cu racheta terenul. Ca de obicei, sportiva din Constanţa a alergat mult şi a acoperit foarte bine terenul, fără să mai acuze probleme la tendonul lui Ahile, ca în meciul de marţi, cu Caroline Garcia. Simona Halep s-a apărat foarte bine în momentele de agresivitate ale Karolinei Pliskova, iar serviciul româncei a fost mai eficient, cu 70 la sută proporţia de reuşită a primului.

La rândul ei, Pliskova a căutat să evite reverul Simonei Halep şi să fie cât mai ofensivă. Însă "regina aşilor" anul trecut - 517 în 75 de partide - a servit imprecis (49 la sută proporţia de reuşită a primului), lipsindu-i astfel principala armă. Jucătoarea din Cehia a avut momente de revenire în joc şi posibilităţi de preluare a controlului partidei, pe care însă le-a risipit.

Meciul a început cu câte un ghem câştigat de fiecare sportivă, apoi Halep a profitat de imprecizia adversarei sale şi s-a distanţat la 5-1. Pliskova a reuşit să-şi facă serviciul, apropiindu-se la 2-5. A urmat o "pană de curent" în jocul româncei, astfel că Halep a pierdut zece mingi la rând şi scorul a devenit 5-4 pentru ea, înainte de a servi pentru set. În acel moment, ambele jucătoare au cerut intervenţia antrenorilor lor. Darren Cahill i-a transmis lui Halep să fie relaxată să se gândească la importanţa ghemului următor, dar să nu îl privească precum unul decisiv. Românca a ieşit din impas şi a închis setul cu 6-4, la a doua minge, nu înainte de a salva o posibilitate de 5-5.

Simona Halep a menţinut forma pozitivă în primul ghem din setul secund, a condus cu 40-0 pe serviciul jucătoarei din Cehia, dar Pliskova a servit doi aşi şi a pus o minge în colţul terenului. Tot Pliskova şi-a trecut pe tabelă ghemul, profitând de două erori neforţate ale adversarei. Şi Halep şi-a fructificat serviciul, după un ghem lung, apoi a reuşit break-ul şi s-a desprins la 3-1 şi ulterior la 4-2. Sportiva cehă nu a cedat şi a egalat la 4. Au urmat alte trei ghemuri la rând câştigate de o jucătoare pe serviciul celeilalte La 6-5 pentru ea, Halep l-a chemat din nou pe Cahill, care a coborât încet din tribună şi s-a îndreptat agale către eleva sa. Cu mult calm, tehnicianul australian i-a cerut Simonei Halep să aleagă cum va juca următorul ghem, pe mâna ei sau pe cea a adversarei. Halep a spus că pe mâna ei şi, la fel ca în finalul primului set, a pus capăt meciului la a doua minge, după ce a salvat o posibiliate de break.

Simona Halep a ridicat astfel la trei numărul victoriilor cu Pliskova, toate în două seturi aprig disputate. La precedentele competiţii, românca a câştigat turneul după ce a învins-o pe Karolina Pliskova: în finală la Dubai şi în optimi de finală la Indian Wells.

În faza următoare, Halep va evolua împotriva jucătoarei ruse Svetlana Kuzneţova, locul 25 WTA, care a învins-o, tot miercuri, pe italianca Sara Errani, locul 19 WTA, cu scorul de 7-6 (1), 6-0.

Simona Halep, 24 de ani, şi Svetlana Kuzneţova, 30 de ani, fostă ocupantă a locului 2 mondial în 2007, s-au mai întâlnit de cinci ori până în prezent, sportiva din Constanţa conducând cu 3-2. Ultima lor partidă a avut loc în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros, ediţia 2014, iar Simona Halep a câştigat cu 6-2, 6-2.

Calificarea în semifinale este recompensată la Sydney cu un premiu de 36.600 de dolari şi cu 185 de puncte WTA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO