Eveniment

Sinca, BCR: Diminuăm prognoza de creştere economică la 0-0,2%

Sinca, BCR: Diminuăm prognoza de creştere economică la 0-0,2%

Foto Răzvan Chiriţă

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.11.2012, 00:05 469

Producţia agricolă foarte slabă din acest an, alături de atragerea nesatisfă­cătoare de fonduri europene şi criza datoriilor suverane din zona euro au fost principalii factori ai scăderii Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea, de 0,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi de 0,5% faţă de trimestrul anterior, consideră Eugen Sinca, analist al BCR.

"Datele (INS - n.red.) sunt în linie cu estimările noastre şi o primă consecinţă a datelor de astăzi ar fi că ne vom revizui estimarea de creştere economică pentru tot anul 2012 la 0-0,2%", a declarat analistul la emisiunea ZF LIVE.

În ceea ce priveşte creşterea economică de anul viitor, estimările analistului BCR sunt mai puţin optimiste decât ale altor instituţii care prognozează un avans economic al României în jur de 2%-2,5% în 2013.

"La anul cred că vom fi pe plus şi vom înregistra o creştere economică în jur de 1-1,1%", a spus analistul, adău­gând că principalul motiv pentru care prognozează această creştere este faptul că vede un uşor avans al economiei din zona euro.

În ceea ce priveşte inflaţia, Sinca consideră că ea va rămâne deasupra ţintei BNR.

"Este posibil să terminăm anul cu o inflaţie de 4,5-4,7%, iar principalul factor care va cântări asupra inflaţiei în 2013 va fi scumpirea treptată a gazelor şi a energiei electrice pentru populaţie", e de părere analistul.

ZF Live. De luni până vineri de la 10:00 la 11:00 pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO