Eveniment

Sindicatele din educaţie fac un apel către parlamentari: Nu lăsaţi şcolile să devină bombe epidemiologice

Sindicatele din educaţie fac un apel către...

Autor: Andreea Tobias

19.08.2020, 08:28 70

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ le cere parlamentarilor să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educaţie. Sindicaliştii spun că există semnale potrivit cărora cadrele didactice vor refuza să meargă la şcoală, dacă nu sunt protejate.

În anul şcolar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani şi alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 şi 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră, conform sindicaliştilor.

„Prin comparaţie cu alte sectoare socio-profesionale, educaţia are cei mai mulţi angajaţi care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noştri este unul foarte mare pentru ei, dar şi pentru familiile lor, situaţie în care se află şi elevii şi familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă. Angajaţii din educaţie vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în faţa virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale. Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc şi mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi. În aceste condiţii, în care numărul de elevi şi cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente şi bine implementate prin care elevii şi angajaţii din educaţie să beneficeze de toate condiţiile, astfel încât să nu fie expuşi îmbolnăvirii cu COVID-19”, transmite sindicatul.

Autorităţile au obligaţia să asigure tuturor participanţilor la actul educaţional măşti, dezinfectant, săpun şi toalete funcţionale, pe parcursul fiecărei zile de şcoală: „Altfel transformăm unităţile de învăţământ în bombe epidemiologice, chiar din prima zi de şcoală! Cei 300 de lei, în medie, trebuie să fie acordaţi cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că aceştia sunt bani din care cadrele didactice îşi vor asigura măştile de protecţie absolut obligatorii. Întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în faţa acestei situaţii în care vor plăti pentru măştile de care au nevoie”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ le cere parlamentarilor să nu voteze OUG privind recenta rectificare bugetară în forma adoptată de Guvern şi pentru că ar produce „un grav dezechilibru în rândul bugetarilor: prin amânarea acestei majorări salariale, cadrele didactice vor primi bani în plus abia la data de 1 septembrie 2021, faţă de celelalte categorii care îi vor primi de la data de 1 ianuarie 2021, conform Legii nr.153/2017”.

„În plus, nici până la această oră, deşi a fost promulgată de peste o lună şi jumătate legea conform căreia fiecărui elev şi cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Întreg tabloul educaţiei este plin de disfuncţionalităţi, în condiţiile în care şcoala va începe în mai puţin de o lună! Federaţia noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi, atrage public atenţia că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: intenţia cadrelor didactice de a refuza să vină la şcoală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condiţiile de protecţie necesare angajaţilor din educaţie, dar şi elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum şi dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”, adaugă sindicaliştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO