Eveniment

Sindicatul Cartel Alfa îi trimite la DNA pe şefii coaliţiei de guvernare şi membrii guvernului pentru modul cum gestionează criza din energie din punct de vedere legislativ: prejudiciul este de cel puţin 2 miliarde de lei

Sindicatul Cartel Alfa îi trimite la DNA pe şefii...

Autor: Cristina Bellu

26.01.2022, 23:22 469

Sindicatul Cartel Alfa susţine că preşedinţii colaliţiei de guvernare şi membrii guvernului, prin deciziile pe care le-au luat în criza energiei, legitimează şi validează nivelul nejustificat de ridicat al preţurilor la energie, stabilit pe baze speculative.

Cartel Alfa susţine că prejudiciul este de cel puţin 2 miliarde de lei şi de aceea vrea să sesizeze DNA cu privire la consitutirea unui grup infracţional organizat.

Cartel Alfa susţine că guvernul şi liderii partidelor din coaliţia de guvernare subminează economia naţională. Ei spun că nu există o piaţă concurenţială şi de aceea toţi producătorii se aliniază la preţul maxim pe care îl oferă unul dintre ei, deşi structura de costuri nu este aceeaşi.

Piaţa energiei se confruntă cu o criză fără precedent, după ce preţurile la energie şi gaze au înregistrat o creştere exponenţială faţă de anul trecut.

Modalitatea de compensare pentru consumatorii casnici şi o parte dintre companii este contestată, fiind extrem de greoaie şi birocratică. Directorii de companii au spus că mai bine s-ar fi limitat preţurile la producători, ceea ce ar fi susţinut piaţa.

În schimb, guvernul a decis să compenseze furnizorii cu diferenţa dintre preţul de piaţă şi preţul din decembrie 2021.

Companiile nu pot suporta preţuri care au crescut speculativ de 3 sau 5 ori, iar acest lucru va duce la faliment, somaj, închideri de fabrici şi creşteri de preţuri în lanţ, spune Cartel Alfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO