• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Eveniment

Sindicatul de la metrou a declanşat un protest spontan. Circulaţie metrourilor este oprită. Ministrul Cătălin Drulă:”Când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri”

Sindicatul de la metrou a declanşat un protest spontan. Circulaţie metrourilor este oprită. Ministrul Cătălin Drulă:”Când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri”

(sursa: Unitatea - Sindicatul Liber Din Metrou)

Autor: Dorin Oancea, Roxana Rosu

26.03.2021, 06:09 459

Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, care au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex.

Compania pune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

"Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează Metrorex.

Potrivit statisticilor oficiale, metroul bucureştean transportă în medie peste 600.000 de călători pe zi lucrătoare şi peste 15 milioane călători într-o lună.

Pe parcursul anului 2019, numărul total de paageri a fost de 179 milioane persoane.

La rândul lui, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a avut o reacţie virulentă după ce traficul a fost blocat, spunând  că „o acţiune ilegală dă peste cap viaţa unui întreg oraş”.

„Când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureştean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toţi contribuabilii care susţin prin subvenţie de la bugetul naţional activitatea şi, evident, salariile de la companie”, spune Cătălin Drulă într-o postare pe Facebook.

Ministrul afirmă că oamenii oneşti care lucrează la metrou au venit vineri dimineaţă la lucru şi pentru ei are toată aprecierea.

„Nu vă lăsaţi amăgiţi: miza ocupării ilegale a unor şine de metrou nu o reprezintă binele angajaţilor. Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spaţii comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri (joi – n.r.) pentru evacuarea spaţiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM în 2018”, adaugă ministrul.

Acesta ameninţă că acţiunile Ministerulu vor continua: „O firmă, un sindicat vor neapărat să căpuşeze Metrorex în linişte, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”.

Metrorex a anunţat joi că a notificat firma care administreaza magazinele din staţiile de metrou ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate aceste spaţii comerciale pana la data de 02.04.

Continuarea activitatii spatiilor comerciale amplasate in calea de evacuare din incinta metroului pericliteaza securitatea persoanelor in caz de urgenta, precum si evacuarea rapida si sigura a acestora. Mai mult, acestea creeaza un mediu nefavorabil pentru publicul calator prin aglomerarea marfurilor in afara spatiului comercial, supraaglomerarea cu marfuri combustibile, bauturi alcoolice si comercializarea produselor de patiserie”, se arată în comunicatul Metrorex.

Compania a precizat că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta.

”In acest context, tinand seama si de expirarea contractului incheiat cu firma care administreaza spatiile comerciale, a notificarilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat in repetate randuri dezafectarea acestor spatii, dar si ca urmare a Raportului de control intocmit de Metrorex cu privire la luarea masurilor ce se impun in concordanta cu respectarea Normativului pentru proiectarea Constructiilor si Instalatiilor Specifice de Metrou privind prevenirea si stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administreaza spatiile comerciale ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 02.04.2021”

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380