Eveniment

Singura întrebare care va rămâne după mandatul preşedintelui Iohannis: câte spitale au ars în timp ce nu a luat nicio măsură?

Singura întrebare care va rămâne după mandatul...

Autor: Georgiana Mihalache

12.11.2021, 09:00 167

Neamţ, Cluj, Iaşi, Timiş, Bucureşti, Dolj, Olt, Argeş, Constanţa, Braşov, Prahova sunt judeţele în care în ultimul an au pornit incendii în spitalele româneşti Preşedintele Klaus Iohannis şi-a asumat măsuri concrete după tragedia de la Piatra Neamţ, din urmă cu un an, care însă nu au mai apărut Cât timp nu face nimic, va ajunge preşedintele Iohannis la „performanţa” de a avea un incendiu în fiecare judeţ?

Seria de catastrofe din mandatul celui care va deveni, poate, cel mai detestat preşedinte al României continuă. Ieri, o secţie exterioară a Spitalului Judeţean din Ploieşti a ars, iar doi pacienţi au murit pe loc, carbonizaţi. Alţi 15 pacienţi au fost transferaţi în acelaşi spital, iar un cadru medical a ajuns la Spitalul Floreasca în Bucureşti, cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului.

În lipsa oricăror măsuri, preşedintele Iohannis a bifat în urmă cu fix un an, în noiembrie 2020, nişte întâlniri cu experţi din domeniul sănătăţii, al instalaţiilor de gaze şi electricitate. Rezultatul acestor întâlniri nu s-a văzut în nicio măsură practică luată în spitale pentru a preveni o nouă tragedie. Mai mult, după incendiul de la Piatra Neamţ, alte 14 incendii – inclusiv cel de ieri de la Ploieşti au izbucnit în unităţile spitaliceşti. Cea mai mare tragedie ca bilanţ al deceselor s-a produs la Matei Balş, în Bucureşti, în ianuarie 2021, când 20 de pacienţi şi-au pierdut viaţa în foc într-un pavilion al spitalului.

În urmă cu exact un an, la 14 noiembrie 2020, izbucnea un incendiu la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. În urma incendiului, şapte persoane au decedat, un pacient prezenta semne vitale slabe, iar medicul de gardă a avut arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală, urmând să fie transferat ulterior în străinătate.

Astfel, singura temă pe care şi-a asumat-o în domeniul sănătăţii preşedintele Klaus Iohannis – siguranţa în spitale – se traduce în catastrofe pentru unităţile spitaliceşti, în lipsa unor măsuri.

 

Cronica unei catastrofe

După ce presiunea pe secţiile de terapie intensivă (ATI) din spitalele româneşti a crescut în toamna anului trecut, autorităţile au decis creşterea numărului de paturi în ATI, lucru care a dus la suprasolicitatea instalaţiilor electrice din spitale învechite, în care nu s-a investit în ultimii ani, fără autorizaţii de securitate la incendiu.

Rezultatul s-a văzut chiar la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a pornit un incendiu la câteva zile după ce autorităţile au cerut suplimentarea locurilor în ATI.

La 18 noiembrie 2020, preşedintele Io­ha­­nnis a convocat la Cotroceni repre­zentanţi ai guvernului, medici, şefi de spitale şi specialişti pentru a vorbi despre instalaţiile de gaze şi reţelele de electricitate din spitale.

„Am avut astăzi o discuţie foarte tehnică şi aplicată pe un domeniu de mare importanţă, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale şi a reţelelor de electricitate din spitalele publice. La şedinţă au participat reprezentanţi ai guvernului, dar şi experţi, medici şi ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a problemelor existente“, a spus Iohannis în 18 noiembrie.

Preşedintele Iohannis a bifat în urmă cu fix un an, în noiembrie 2020, nişte întâlniri cu experţi din domeniul sănătăţii, al instalaţiilor de gaze şi electricitate, fără niciun rezultat concret însă.


Astfel, prin întâlnirea la nivel înalt şi discuţia tehnică, aşa cum chiar şeful statului a caracterizat-o, Iohannis şi-a asumat găsirea unor soluţii şi punerea lor în practică. Următoarele incendii din spitale, în ciuda asigurărilor preşedintelui, au arătat lipsa acestor măsuri. Deşi pentru imagine a convocat o întâlnire cu directorii de spitale şi cu inginerii, Iohannis nu a făcut nimic după incendiile din spitale, care au continuat să mistuie secţiile unităţilor medicale.

„Nu s-a schimbat nimic în legislaţie, nu putem face angajări, avem nevoie de teh­nicieni, dar nu avem posturi alocate sau grilă de salarizare”, au spus managerii spi­talelor de stat prezenţi chiar luni, 27 septem­­brie, la conferinţa ZF Health ­&­ Phar­ma. Şefii spitalelor au spus clar că nu s-a schim­bat nimic după incendiul de la Piatra Neamţ, iar unităţile medicale de stat sunt zilnic supuse presiunii din cauza COVID-19.

Singurul lucru făcut în spitale a fost controlul. După incendiul de la Piatra-Neamţ, Ministerul Sănătăţii a dispus controale în secţiile de ATI ale mai multor spitale, care au scos la iveală lipsuri majore, care pun în pericol siguranţa actului medical, a pacienţilor şi a medicilor.

Controale s-au făcut şi la Spitalul Judeţean din Ploieşti, unde a izbucnit ieri un incendiu, dar au vizat doar deficienţe legate de curăţenie.

„Menţionăm că, în conformitate cu ultimele informaţii primite de la reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, unitatea sanitară nu are autorizaţie la incendiu”, a transmis ieri Ministerul Sănătăţii.

„Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început. Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete! Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalaţiile de oxigen să fie controlate”, a spus Florin Cîţu, premier interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO