Eveniment

Site-ul de angajări al statului este cea mai populară platformă online din istoria guvernului: portalul posturilor vacante a fost accesat de 7,5 milioane de persoane

Site-ul de angajări al statului este cea mai populară...

Autor: Ramona Cornea

17.02.2020, 18:40 1486

Platforma posturi.gov.ro a fost lansată în septembrie 2013, după ce guvernul a preluat propunerea ZF de a-l angaja pe tânărul care a reuşit să centralizeze toate locurile de muncă de la stat.

Platforma posturi.gov.ro, care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului, este cea mai populară platformă online din istoria guvernului. De la lansare şi până în prezent a fost accesată de 7,5 milioane de persoane, iar anunţurile de angajare au fost vizualizate de 209,3 milioane ori.

Primul site de angajări al statului a fost lansat după ce guvernul a preluat propunerea ZF de a-l angaja pe Cristian Botan, tânărul care a reuşit să centralizeze toate locurile de muncă de la stat, un lucru pe care statul nu a reuşit să îl facă în 20 de ani.

„Portalul posturilor vacante a fost accesat de 7,5 milioane de utilizatori unici, în cadrul a 36,5 milioane de sesiuni, iar anunţurile de angajare au fost vizualizate de 209,3 milioane ori. Din acest punct de vedere, este cea mai populară platformă online din istoria guvernului. Cât timp am fost la Palatul Victoria, am completat legislaţia specifică astfel încât publicarea pe posturi.gov.ro a informaţiilor privind angajările în funcţiile din administraţie să fie obligatorie. Cât timp legislaţia nu va fi amendată în sens invers, portalul va exista ca atare. Din păcate, de la plecarea mea şi până în prezent nu s-a adus nicio îmbunătăţire a portalului“, spune Cristian Botan, fondatorul platformei posturi.gov.ro. Portalul posturi.gov.ro este, de fapt, continuarea proiectului Publicjob.ro început de Cristian Botan, un tânăr care pe atunci avea 25 de ani şi era doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Proiectul Publicjob.ro a fost lansat după o investiţie iniţială de 500 de euro. După ce o petiţie adresată de Cristian Botan premierului de atunci, Victor Ponta, a fost publicată de ZF, tânărul a fost cooptat în echipa de consilieri a premierului pentru a transparentiza locurile de muncă de la stat.

Cristian Botan a ocupat funcţia de consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului până pe 4 ianuarie 2017 şi a fost concediat chiar în ziua în care guvernul Grindeanu a depus jurământul. Tânărul a vrut să îmbunătăţească varianta actuală a portalului posturilor vacante, însă nu a beneficiat de „voinţa factorului politic“. 

„În 2018, când deja nu mai lucram pentru Guvernul României, am dezvoltat o iteraţie superioară a portalului (posturi.publicjob.ro), care includea: posibilitatea depunerii online a dosarelor de candidatură pentru posturile vacante; afişarea salariului pentru fiecare post scos la concurs; alerte personalizate pe criteriile stabilite de fiecare utilizator; acces rapid la bibliografia de concurs ş.a.“

Din păcate, implementarea acestei iteraţii necesită voinţa factorului politic, voinţă cu care eu nu m-am întâlnit încă, în ciuda faptului că aş oferi şi această versiune îmbunătăţită a portalului Guvernului în mod gratuit“, spune Botan.

În prezent, pe site sunt afişate 870 de locuri de muncă vacante în instituţiile statului. Cele mai multe sunt în instituţiile locale (605), în primării (173), în instituţiile judeţene (50) şi în instituţiile naţionale (22).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO