Eveniment

Situaţia din sistemul şcolar: 43 de şcoli din Teleorman au toalete în curte. Trei dintre acestea sunt în oraşul Videle

Situaţia din sistemul şcolar: 43 de şcoli din...

Autor: Carmen Dumitrescu

08.09.2019, 09:40 203

Copiii din 43 de şcoli din judeţul Teleorman, dintre care trei din oraşul Videle, vor folosi şi în acest an toaletele din curtea unităţilor, cu toate că Guvernul a alocat peste 3 milioane de lei pentru rezolvarea acestor probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toate cele 43 de unităţi şcolare din judeţul Teleorman care mai au încă toaletele în curte au primit fonduri de la Guvern pentru remedierea situaţiei. Prin hotărârea 363 din 30 mai privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, judeţul Teleorman a primit suma de 3.301.000 lei, bani care au fost ulterior distribuiţi unităţilor de învăţământ cu probleme.

Cu toate acestea, până în prezent, puţine administraţii locale au reuşit să rezolve problema înainte de începerea anului şcolar.

Reprezentanţii Prefecturii Teleorman susţin că dacă primăriile nu vor rezolva problema toaletelor până la finalul acestui an, vor fi obligate să returneze banii la stat.

„Da, există o hotărâre de Guvern prin care se alocă suma de 3.301.000 lei pentru rezolvarea acestei probleme şi într-adevăr sunt încă probleme. Chiar în aceste zile efectuăm un control, ale cărui rezultate le vom avea săptămâna următoare. Dar echipele noastre mixte au văzut în teren că sunt destule probleme. Totuşi, dacă nu se vor rezolva, vor fi obligaţi să returneze banii. Altă sancţiune nu există. Dar se fac eforturi în acest sens”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Teleorman, la solicitarea MEDIAFAX.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Teleorman derulează verificări la unităţile de învăţământ şi, îndeosebi, la cele cu toalete în curte.

„În acest moment, potrivit datelor pe care noi le avem centralizate, există 43 de unităţi de învăţământ în Teleorman cu toaletele în exterior. Dar toate au primit fonduri. Unii au demarat deja procedurile, alţii spun că durează mai mult achiziţiile, licitaţiile etc. Vă pot da câteva exemple de localităţi în care avem încă situaţii de tipul celei despre care vorbim: Balaci, Băbăiţa. Bragadiru, Ciolăneşti, Drăgăneşti de Vede, Lunca, Măldăeni, Purani, Putineiu, Seaca, Segarcea Vale, Salcia, Sfinţeşti, Stejaru, Talpa şi Videle”, a declarat Oana Stoicescu, responsabil de comunicare în cadrul ISJ Teleorman.

În teren, lucrurile arată a fi mai grave decât par în documente.

În Drăgăneşti de Vede există o grădiniţă funcţională, care îşi va deschide porţile în scurt timp, şi care deţine o toaletă exterioară. Copiii sunt aşteptaţi aici cu toalete turceşti, chiuvetele nefuncţionale, mizerie pe uşi şi pe ziduri. În interior, o sobă veche, încă funcţională, este utilă pe timp de iarnă, pentru că aceasta este principala sursă de încălzire a grădiniţei. Bani pentru centrală termică n-au fost.

Femeia de serviciu a grădiniţei spune că reabilitarea toaletei din curte este promisă de mulţi ani, dar nu se întâmplă niciodată: „Eu sunt femeie de serviciu aici de zeci de ani. Ce să zic? Astea sunt condiţiile în care se primesc copiii în fiecare an. Se tot spune că se va face o toaletă în interior şi poate se va întâmpla, dar oricum astea nu sunt condiţii în care să laşi copiii la baie. Adică se vede şi se simte de departe că acolo nu e în regulă. Şi mai sunt mulţi în situaţia asta”.

Şi în oraşul Videle sunt unităţi şcolare cu toalete în curte. Astfel de situaţii se întâlnesc în două grădiniţe şi o şcoală. Şi pentru acestea au fost alocaţi bani de la Guvern, dar încă nu s-a trecut la fapte.

Primarul oraşului, Nicolae Bădănoiu, spune că lucrurile se vor rezolva, dar că a inclus remedierea acestei probleme într-un plan mai mare, intenţionând să reproiecteze unităţile de învăţământ care au încă elemente improprii de funcţionare.

„Am primit bani acum o lună şi facem demersurile. Nu am mers pe varianta licitaţiei, ci pe achiziţie directă, ca să meargă lucrurile mai repede. Vă spun exact cât am primit pentru asta de la Guvern: aproape un miliard de lei pentru cele trei unităţi de învăţământ. Dar eu îmi doresc ca la una dintre grădiniţe şi la şcoală să facem o reproiectare. De asta va dura probabil mai mult”, a spus Nicolae Bădănoiu.

Judeţul Teleorman are 141 de unităţi şcolare cu personalitate juridică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO