Eveniment

Situaţia nu arată deloc bine: Standard & Poor's estimează reducerea ritmului de creştere al economiei României la sub 4% în 2019

Situaţia nu arată deloc bine: Standard & Poor's...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

31.08.2019, 11:30 982

Agenţia de rating Standard & Poor's estimează reducerea ritmului de creştere al economiei României la sub 4% în acest an şi în următorii doi ani, avertizând asupra posibilităţii invesării ciclului economic, pe fondul scăderii ritmului creşterilor salariale şi a cererii. 

Agenţia de rating a reconfirmat vineri perspectiva stabilã a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã şi în monedã localã,

Agenţia avertizează asupra posibilităţii reducerii ratingurilor în cazul în care dezechilibrele fiscale şi externe vor persista mai mult decât estimările din prezent, ducând la creşterea datoriei publice peste estimări.

Standard & Poor’s remarcă şi nivelul inflaţiei, de 4,1%, cea mai mare dintre toate noile state membre ale UE. „Riscul unei inflaţii mai mari ar putea, în anumite scenarii, să crească volatilitatea cursului de schimb, cu consecinţe negative potenţiale asupra bilanţurilor din sectorul public şi privat”, arată agenţia.

O creştere a ratingului este posibilă, spune agenţia de rating, în cazul în care cadrul instituţional al României se consolidează, iar politicile vor deveni mai previzibile. „Într-un astfel de scenariu, anticipăm că guvernul va avansa asupra consolidării bugetare, punând în mod ferm datoria publică netă pe o traiectorie descendentă”.

„Una dintre ipotezele noastre cheie este că guvernul va înăspri politica bugetară pentru a compensa creşterile considerabile planificate ale cheltuielilor de pensii în 2020 şi 2021. Prin urmare, estimăm că contribuţia netă la creşterea PIB în urma măsurilor fiscale din 2020 va fi doar uşor pozitivă şi, în esenţă, zero în 2021.

„Dinamica creşterii României rămâne restricţionată de emigrarea forţei de muncă calificate şi de creşterea generală slabă a populaţiei. Reformele structurale pentru rezolvarea acestor probleme par să lipsească. Creşterea mare a salariilor din ultimii ani nu a fost însoţită de creşteri comparabile ale productivităţii, care au în parte erodat competitivitatea exporturilor României”, mai spune agenţia.

S&P mai estimează că deficitul fiscal al României va rămâne la aproximativ 3% din PIB în 2019, dar avansează ipoteza unei creşteri a deficitului la 3,4% din PIB în 2020.

„Considerăm că presiunea asupra bugetului României va persista până în 2022”, apreciază agenţia, în contextual creşterii pensiilor, precum şi o rată a inflaţiei de 4,0% în 2019, peste obiectivul băncii centrale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO