Eveniment

Situaţia Oltchim: cât va dura procesul de privatizare

Situaţia Oltchim: cât va dura procesul de privatizare

Autor: Departamentul Economic

19.09.2012, 09:37 786

Privatizarea combinatului Oltchim (OLT) nu va putea fi încheiată mai devreme de două-trei luni, dacă vineri va fi selectat un câştigător, a declarat premierul Ponta, arătând că unitatea necesită fonduri substanţiale şi că acţionarul minoritar PCC are de câţiva ani un joc "destul de obstrucţionist".

"Dacă avem un câştigător clar vineri, mai repede de două-trei luni nu se poate încheia contractul", a spus Ponta, întrebat la postul B1 TV cât va dura procesul de privatizare.

El a precizat însă că nu va fi semnat niciun contract de privatizare a Oltchim decât dacă firma câştigătoare îşi va asuma, prin contract, menţinerea obiectului de activitate şi păstrarea locurilor de muncă în cadrul combinatului.

Premierul a mai adăugat că speră ca săptămâna viitoare să fie plătite salariile muncitorilor pentru luna august şi a arătat că, în momentul în care va exista un câştigător, vor fi bănci dispuse să acorde un credit de 20 milioane euro pentru repornirea activităţii.

El a susţinut totodată că acţiunea lui Dan Diaconescu ar putea să pună Oltchim "pe butuci", argumentând că dacă procedura de privatizare va fi suspendată luni, când a fost stabilit termenul de judecare a acţiunii acestuia, combinatul "va muri" în lipsa fondurilor necesare.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia preşedintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus în ultimele zile trei acţiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Şeful OPSPI a mai anunţat că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.

În dimineaţa zilei de luni, Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO