Eveniment

"Situaţia Republicii Moldova este disperată, iar unica salvare este unirea cu România. Ar câştiga 10 ani de progres economic şi social"

"Situaţia Republicii Moldova este disperată, iar unica...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.03.2018, 00:07 4819
La 100 de ani de la Unirea Basa­rabiei cu România, cetăţenii Re­publicii Moldova sunt  disperaţi de situaţia politică, economică şi socială din această ţară şi îşi văd viitorul într-o reunificare, a spus Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El afirmă că unirea Republicii Moldova cu Ro­mânia ar avea o importanţă „dramatică“ pen­tru că ar însemna ca Moldova să adopte alte stan­darde sociale, economice, culturale şi finan­cia­re sărind peste nişte etape de dezvoltare importante.

„Ridicarea Moldovei la standardele Ro­mâ­ni­ei ar însemna trecerea peste nişte etape ine­vi­tabile în dezvoltarea statului. Ar însemna prac­tic 10 ani câştigaţi pentru Republica Moldova. Eu pot să fac această comparaţie pen­tru că am văzut evoluţia României de la aderarea la UE, care este o evoluţie spectaculoasă. Este o diferenţă extraordinară între România din prezent şi cea de dinainte de 2007“.

Republica Moldova are un PIB de 7 miliarde de euro şi o populaţie de 2,2 milioane de cetăţeni, dintre care 1 milion nu sunt români. Institutul de Statistică al Moldovei afirmă că în Republica Moldova trăiesc 3,5 milioane de oameni, dar realitatea este că cel puţin 1 milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, din care circa 100.000 în România, după aprecierile lui Sturza.

Economia Republicii Moldova este reprezentată în cea mai mare parte de indus­tria agroalimentară. Exporturile  totale sunt de circa 2 mld. dolari pe an, din­tre care aproximativ 1 mld. dolari constituie exporturile de pro­duse alimentare. Cetă­ţenii plecaţi la muncă peste graniţă trimit circa 2 mld. dolari pe an, crede Stur­za.

„Republica Moldova s-a bazat mereu pe industria agro-alimentară. Nu este un mit că solurile şi terenurile agricole reprezintă o bună parte din PIB-ul Moldovei. De asemenea, şi industria de textile este destul de dezvoltată,  domeniul IT la fel, dar problema este că majoritatea oamenilor buni au plecat în afară“.

Anatol Vidraşcu, fondator al grupului editorial Litera, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live: „Unica salvare a Moldovei este unirea cu România şi ar trebui să se producă cât mai repede, deoarece cu cât acest proiect întârzie mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari“.

Editura Litera a fost fondată în 1989 în Republica Moldova, apoi în 2002 a ajuns şi pe piaţa din România.

„Toate cărţile tipărite în România sunt difuzate şi pe piaţa din Moldova. Dacă nu ar fi existat România, editura noastră ar fi fost de mult în insolvenţă, pentru că piaţa din Moldova este foarte mică şi nu ne-am fi  putut dezvolta. În România suntem lideri ai pieţei de carte“.

În opinia lui Anatol Vidraşcu, proiectul de unire a Moldovei cu România este „cât se poate de fezabil“ şi ar ajuta atât populaţia Republicii Moldova, cât şi populaţia României, deoarece „cu cât este mai mare statul, cu atât economia acestuia creşte“.

„După 2007 România ar fi trebuit să aibă deja un nou proiect de ţară şi nu ar fi nimic mai frumos decât unirea cu Republica Moldova.“

Potrivit calculelor făcute de Ion Sturza, unirea Moldovei  cu România din punct de vedere economic ar dura între cinci şi zece ani şi ar fi nevoie de un buget de aproximativ 5 miliarde de euro pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

„Trebuie să vedem şi partea tehnică şi aspectele economice. Integrarea sistemelor financiare sunt etape care ar putea fi depăşite într-o perioadă de

5-10 ani şi cu un buget între 3 şi 5 miliarde de euro“.

În cazul unirii Republicii Moldova şi României, statul trebuie să se ţină cont de aspectele etnice şi culturale, deoarece aproximativ  1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova nu sunt etnici români (sunt ruşi, ucraineni şi alte etnii), dar şi de aspectul geopolitic, „trebuie să ştim cum privesc ţările europene şi SUA acest proiect“.

Însă unirea Moldovei cu România ar putea aduce un plus de 20% la PIB-ul României, potrivit calculelor lui Ion Sturza. Primii paşi spre unire ar fi, în primul rând, conectarea energetică dintre Moldova şi România şi legarea cursului valutar naţional de cel al României, adică adoptarea  monedei naţionale „leu“ de către Republica Moldova, a adăugat Ion Sturza. „Să fim sinceri, fără idealism reunirea nu va avea loc. În primul rând, ar trebui să se ducă la bun sfârşit conectarea energetică, al doilea lucru foarte important este  legarea cursului valutei naţionale şi a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, ceea ce ar reprezenta un pas foarte important în sincronizarea sistemelor economice din ambele ţări“. În opinia fostului premier al Republicii Moldova, pentru proiectul de reunificare este nevoie de oameni de calitate care să contribuie cu resurse nu doar cu emoţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO