Eveniment

Situaţie alarmantă în Beijing din cauza coronavirusului. În Shanghai creşte numărul cazurilor

Situaţie alarmantă în Beijing din cauza...

Autor: Laura Buciu

25.04.2022, 11:13 244

Un focar de COVID-19 s-ar fi răspândit în capitala Chinei şi a pus autorităţile în alertă, în timp ce în Shanghai, după un lockdown de săptămâni întregi numărul de cazuri şi de decese continuă să crească, potrivit CNN.

Beijingul încearcă să depisteze un focar de Covid-19 care s-ar fi răspândit în capitală de o săptămână, au declarat autorităţile oraşului în weekend. Există perspectiva ca în curând să fie puse în aplicare restricţii mai stricte, aşa cum este deja în alte oraşe chineze.

Chaoyang, unul dintre cele mai mari districte ale Capitalei, a anunţat duminică faptul că va lansa trei runde de testare în masă a locuitorilorşi celor care lucrează în district, aproximativ 3,5 milioane de rezidenţi, conform ultimului recensământ.

Anunţul a fost făcut după ce 11 cazuri au fost depistate într-o perioadă de 24 de ore, ceea ce a făcut ca oamenii să intre în panică şi să înceapă cumpărături, de teamă că se apropie un lockdown. Cartierul include centrul de afaceri şi o serie de ambasade străine, iar locuitorii se grăbesc să se aprovizioneze cu bunuri de bază, în ciuda asigurărilor date de autorităţi că există provizii suficiente.

Oficialii din Beijing au declarat în weekend că urmăresc cazuri în mai multe districte. Capitala a înregistrat duminică 19 noi cazuri, ceea ce a făcut ca din 22 aprilie să fie 60 de cazuri, potrivit datelor de sănătate publicate luni dimineaţă.

„Oraşul a cunoscut recent mai multe focare care au implicat mai multe lanţuri de transmitere, iar riscul de transmitere continuă şi nedetectată este ridicat. Situaţia este urgentă şi sumbră”, a declarat sâmbătă un oficial municipal, Tian Wei, reporterilor. „Întregul oraş trebuie să acţioneze imediat”.

Presiunea pentru a limita focarul din capitală vine în timp ce cazurile continuă să crească în Shanghai, în ciuda lockdown-ului de săptămâni întregi care a dus la oprirea centrului financiar, însă fără niciun efect. Oraşul a raportat peste 19.000 de cazuri noi şi 51 de decese duminică, potrivit cifrelor oficiale publicate luni dimineaţă.

Numărul zilnic de decese marchează un record de când oficialii oraşului au raportat pentru prima dată luna trecută decesele din epidemia în curs din oraş, deşi au fost ridicate întrebări cu privire la faptul că cifrele reprezintă toate decesele.

În Beijing, autorităţile s-au mobilizat pentru a limita transmiterea, plasând mai multe comunităţi rezidenţiale din Chaoyang sub „management de control”, potrivit presei de stat., Acest termen înseamnă, de obicei, că rezidenţilor li se interzice să părăsească zona, ei fiind supuşi unor teste. Duminică, un oficial de district a avertizat că întreruperile în afaceri şi la locul de muncă sunt inevitabile în lupta împotriva epidemiei.

Controlul va fi intensificat în grupurile de turişti din oraş, după ce au fost detectate cazuri în rândul unui grup de turişti, în principal vârstnici, care se află acum în carantină, au declarat sâmbătă oficialii. Cel puţin un sat dintr-un district din Beijing a fost închis.

Graba de a stăpâni focarul vine în contextul în care în China cresc temerile că ar putea apărea măsuri mai severe, deoarece ţara menţine o politică strictă de „zero-Covid” pentru a elimina răspândirea virusului în fiecare focar.

Această politică s-a confruntat cu cea mai mare provocare de la 1 martie, când varianta Omicron, extrem de transmisibilă, a declanşat mai multe focare simultane. Numărul de cazuri a crescut la niveluri fără precedent în China, din cauza unor focare mari în provincia Jilin din nord-estul ţării şi în Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO