Eveniment

Situaţie dificilă în Mariupol. Oamenii trebuie evacuaţi pentru a scăpa de o catastrofă umanitară

Situaţie dificilă în Mariupol. Oamenii trebuie...

Autor: Andreea Tobias

28.03.2022, 15:16 62

Primarul din Mariupol spune că toţi civilii trebuie să fie evacuaţi din oraşul ucrainean încercuit pentru a scăpa de o catastrofă umanitară.

Primarul Vadym Boichenko a declarat că 160.000 de civili sunt încă blocaţi în oraşul portuar, fără căldură şi energie electrică, scrie Reuters.

El a declarat că 26 de autobuze aşteptau să evacueze civilii din Mariupol, care în mod normal are o populaţie de aproximativ 400.000 de persoane, dar forţele ruseşti nu au fost de acord să le ofere un „pasaj sigur”. El nu a precizat unde aşteptau acestea.

„Situaţia din oraş rămâne dificilă. Oamenii sunt la limita unei catastrofe umanitare", a declarat Boichenko la televiziunea naţională: „Trebuie să evacuăm complet Mariupol".

El a adăugat: „Federaţia Rusă se joacă cu noi. Suntem în mâinile invadatorilor".

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că a vizat civili şi acuză Ucraina pentru eşecul repetat de a ajunge la un acord privind coridoarele sigure pentru civilii blocaţi. Preşedintele Vladimir Putin spune că forţele ruseşti se află într-o operaţiune specială pentru a demilitariza Ucraina.

Mariupol este considerat în general ca fiind un „premiu strategic” pentru invadatorii ruşi pentru a crea o punte între Crimeea, anexată de Moscova în 2014, şi două enclave separatiste din estul Ucrainei.

Luni, Ucraina a anunţat că nu intenţionează să încerce să creeze coridoare sigure în nicio parte a ţării, precizând că se teme de atacurile ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO