Eveniment

Situaţie incertă prelungită în cazul Năstase. Poliţia Capitalei afirmă că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată

Situaţie incertă prelungită în cazul Năstase. Poliţia Capitalei afirmă că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată

Adrian Năstase este încă la Spitalul Floreasca

Autor: Mediafax

25.06.2012, 00:04 325

Procedura de executare a mandatului pri­vind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năs­tase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întoc­mit procesul verbal de încarcerare, iar con­dam­natul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat ieri Poliţia Capitalei. Astfel, reiese că Adrian Năstase, care a în­cer­cat să se sinucidă în mo­mentul când trebuia să fie luat de poliţie pentru a fi încarcerat, este într-o situaţie in­cer­tă - nu este nici deţinut, dar nici un om liber, de vre­me ce este păzit de anga­jaţii Ministerului de Interne.

"Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., ime­diat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Po­liţie a Municipiului Bucureşti a întreprins toa­te demersurile legale pentru punerea în exe­cutare a acestuia, conform prevederilor Co­dului de Procedură Penală. Având în ve­de­re că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a man­datului nu a fost încheiată", a transmis Poliţia Capitalei.

În aceste condiţii, zilele petrecute de fostul pre­mier în spital nu se consideră zile de deten­ţie şi, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor de­cla­rase însă anterior, după internarea lui Năsta­se, că acesta "este deţinut". "Dânsul este deţi­nut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate mă­su­rile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asi­gură Ministerul de Interne în acest moment", a declarat Rus la B1 TV, citat de ziare-com.

Rus a mai precizat ca Năstase îşi poate exe­cuta pedeapsa atât într-un spital din siste­mul public, cât şi într-un spital din sistemul pe­ni­tenciar. "Începând de astăzi (joi - n.r.), este de­ţinut. Că se întâmplă într-un spital civil sau în­tr-un spital din penitenciar, este acelaşi lu­cru", a adăugat Rus, joi, conform aceloraşi surse.

Fostul ministru al justiţiei Monica Ma­covei a semnalat încălcări ale legii în cazul fos­tului premier Adrian Năstase, de la "nego­cie­rea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cere demisia ministrului de interne Ioan Rus.

"Gestul ministrului administraţiei şi inter­ne­lor Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un re­gim preferenţial de a ajunge la închisoare, este inac­ceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă minis­trul ar promite public că va telefona tuturor con­damnaţilor la pedepse cu închisoare de azi în­colo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la pe­ni­tenciar", susţine Monica Macovei într-o de­cla­raţie remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Monica Macovei a menţionat chiar de­claraţia lui Ioan Rus conform căreia Năstase a în­ceput deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deţinut.

Fostul ministru al Justiţiei a arătat că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau de soţie ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată şi de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore, în funcţie de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor şi de spaţiile existente.

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, luni, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciar, hotărârea urmând să fie luată la solicitarea Poliţiei, au declarat duminică, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii unităţii sanitare.

Potrivit surselor citate, Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a fostului premier, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în petinenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

"Solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unităţii sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat", au mai pus cei de la Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist, au precizat aceleaşi surse.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, vineri, că, la dorinţa familiei lui Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier.

Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Năstase, Ioan Lascăr, a precizat că evoluţia postoperatorie a pacientului este foarte bună, în parametri normali.

După operaţia de joi, Brădişteanu declarase că Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică şi prezintă risc de infarct. El a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenţie chirurgicală legată de problemele cardiace. Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând afecţiuni tirodiene, diabet, dislipidemie şi hipertensiune.

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei lui Năstase, motivată de condiţiile extraordinare în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ şi asupra familiei acestuia.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că amânarea executării pedepsei în cazul clientului său poate fi cerută o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO