Eveniment

Soarta reducerii salariilor bugetarilor si pensiilor se decide astazi. La ce compromis vor ajunge patronatele si sindicatele cu Guvernul?

Soarta reducerii salariilor bugetarilor si pensiilor se decide astazi. La ce compromis vor ajunge patronatele si sindicatele cu Guvernul?
17.05.2010, 00:00 1261

Autoritatile au convenit cu FMI reducerea fondului de salariibugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva asubventiilor pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8%din PIB.

Daca scrisoarea nu primeste avizul CES, autoritatile va trebuisa renegocieze cu FMI masurile pentru incadrarea in tinta dedeficit bugetar, solutiile ramase fiind majorarea taxelor sau unmix intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, inproportii mai reduse.

Seful statului a decis impreuna cu primul-ministru ca scrisoareacatre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul ConsiliulEconomic si Social.

Avizul favorabil al CES necesita acordul a trei patrimi dinvoturile celor prezenti. CES are 45 membri, din care 15 de lasindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern, iarpentru a fi luata o decizie este nevoie ca toate partile sa fieprezente.

Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insadiscutiile au fost amanate pentru luni, la solicitareaconfederatiilor sindicale, care au dorit sa analizeze cifreleexacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.

Deja unii sindicalisti au inceput sa lanseze amenintari ca dacaGuvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile dindocumentele incheiate cu FMI, vor continua protestele si se vaajunge si la greva generala.

Ce vor sindicatele

Sindicatele vor ca reducerea de 25% sa fie facuta nu pesalariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii la nivelul fiecaruiordonator de credite, prin diminuarea unor sporuri si stimulente,inclusiv cu zile de concediu fara plata si disponibilizari.

Potrivit presedintelui "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, reducerealiniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar esteneconstitutionala, intrucat incalca legea contractelor colective demunca. Astfel, taierea salariilor poate fi realizata prin acordulpartilor, nu prin lege.

O alta sugestie a sindicalistilor este inghetarea pensiilor si,ca alternativa la diminuarea acestora, sa se introduca o noua grilade impozitare progresiva, in trei trepte de venituri. Astfel, panain 1.500 de lei, pana in 3.000 lei si peste 4.500-5.000 de leiimpozitarea sa creasca progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la60%.

Pe de alta parte, Alianta Confederatiilor Patronale sustine cava aviza favorabil in CES scrisoarea catre FMI doar daca Guvernulva accepta un set de masuri, care ar permite neimpozitareapensiilor sub 1.000 lei. Alianta solicita restructurareasocietatilor cu capital majoritar de stat.

Solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fiasumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vederetimpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitullunii iunie, conform sefului statului.

Solicitarile sindicatelor si patronatelor mai vizeaza masuri dereducere a evaziunii fiscale si de taiere a fondului deachizitii.

La ce masuri s-a mai gandit Guvernul

  • Secretarii de stat si membrii cabinetelor ministrilor trebuiesa se retraga din consiliile de administratie si Adunarile Generaleale Actionarilor;
  • Primele plati pentru drepturile salariale castigate in instantavor fi amanate pentru 2012;
  • Nu vor mai fi acordate plati compensatorii din bugetul de somajpentru angajatii disponibilizati prin concedieri colective dincompaniile nationale;
  • Sistarea facilitatilor de care beneficiaza pensionarii latransportul public si feroviar;
  • Diminuarea cu 25% a burselor pentru elevi si studenti, aindemnizatiei de merit si rentei viagere;
  • Revizuirea modului de calcul al pensiilor speciale siplafonarea acestora la un nivel calculat strict in functie deprevederile legii privind sistemul public de pensii;
  • Reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentrupolitisti.

Daca taiem costurile, poate evitam intrarea inincapacitate de plata

Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fiun loz castigator pentru evitarea intrarii Romaniei in incapacitatede plata, desi este costisitor pentru anumite categorii sociale siva conduce la prelungirea recesiunii si in 2010, potrivit fostuluiministru de Finante Daniel Daianu. "In opinia mea, un asemeneaprogram face ca Romania, cu probabilitate insemnata, sa ramana inrecesiune si in 2010, pentru ca nu vad care sunt pistoanele.Consumul va fi afectat, investitiile vor fi afectate. E un programde austeritate", a declarat Daianu la emisiunea "Dupa 20 de ani",difuzata duminica la Pro TV.

El a explicat ca singura "forta motrice" care poate lucraimpotriva prociclicitatii politicilor economice sunt fondurileeuropene. Potrivit fostului ministru de finante, in comparatie cuGrecia, Romania are un avantaj foarte mare in flexibilitateacursului de schimb, dar si la nivelul datoriei publice aflata incala un nivel sustenabil, care "nu te striveste".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO