Eveniment

Soc in pensii private: Guvernul reduce contributia de la 2,5% la 0,5% din salariu

Crinu Andanut, presedintele APAPR: Ceea ce a decis guvernul este o nationalizare a sistemului de pensii private. Atunci cand statul intervine si afecteaza conturile private ale indivizilor, aceasta se numeste nationalizare
20.05.2010, 00:00 66

Guvernul intentioneaza sa reduca nivelul contributiei platite deangajati la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) dela 2,5% din salariul brut lunar la 0,5% in urmatorii doi ani,pentru a diminua deficitul bugetului public de pensii.

Sistemul de pensii private a fost introdus in urma cu numai doiani, contributia initiala fiind de 2% din salariu. Fondurileprivate au introdus notiunea de proprietate asupra banilor, cei 5milioane de clienti avand fiecare contul lui si urmand sa primeascao pensie in functie de contributiile platite.

Sistemul se deosebeste in mod fundamental de cel de stat, undebanii colectati acum de la angajati sunt platiti pensionarilor deastazi (pay as you go). Contributia care merge la privat se scadedin banii care merg la bugetul de pensii al statului, din acestmotiv o diminuare a acesteia ar duce la reducerea deficituluibugetului de pensii.

Reducerea contributiei este puternic contestata deadministratorii de pensii private, care afirma ca sumele colectatear scadea cu 2,4 mld. lei (circa 600 mil. euro) pana in 2011, iarpensiile finale ale celor care contribuie acum la fondurile privatear putea fi cu 30% mai mici. Mai mult, unii dintre administratoriar putea iesi de pe piata, deoarece nu isi mai pot recuperainvestitiile de zeci de milioane de euro intr-un termenrezonabil.

"Ceea ce a decis guvernul este o nationalizare a sistemului depensii private. Atunci cand statul intervine si afecteaza conturileprivate ale indivizilor, aceasta se numeste nationalizare. Asistamla o falimentare a sistemului de pensii private, atat aadministratorilor, cat si a participantilor", a declarat CrinuAndanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile AdministratePrivat din Romania (APAPR), prezent ieri la conferinta Mediafax "2ani de pensii private in Romania". Andanut conduce companiaAllianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doilea fond de pensiiprivate obligatorii ca marime.

In prezent fondurile de pilon II au 5,03 milioane de clienti siactive de 3,14 miliarde de lei. Administratorii au investit peste600 mil. euro pentru a se dezvolta pe aceasta piata. "Momentul lacare ne vom recupera investitiile se indeparteaza dramatic. De la10 ani, cat am stabilit initial, termenul de break-even va ajungela 20 sau chiar 30 de ani. Nu este exclus ca unii administratoridin a doua jumatate a clasamentului sa se gandeasca sa iasa de pepiata", a mai spus Andanut.

Besim Jawad, CEO al Eureko Pensii, afirma ca efectul direct alacestei masuri este o reducere a sumelor pe care le-ar putea primiin administrare fondurile cu 2,4 mld. lei pana la sfarsitul lui2011.

"Acesta este numai impactul direct si este enorm. Nu facemniciun bine viitorilor pensionari cu astfel de masuri", sustineJawad.

Pe de alta parte, directorul de investitii al Eureko, RaduCraciun, afirma ca pensia finala a angajatilor de astazi va scadeacu pana la o treime din cauza acestei masuri.

"Decizia are un impact dezastruos. Aceasta generatie, foartenumeroasa, va avea o pensie cu 30% mai mica decat cea de acum. Numai va fi nimeni care sa vina din urma sa le asigure pensiile deazi."

Reducerea contributiei este o "noua lovitura data celor peste 5milioane de participanti", dupa ce in 2009 nivelul acesteia a fostinghetat la 2%, desi trebuia sa urce la 2,5%, spune Cornelia Coman,presedinte al ING Pensii, care administreaza cel mai mare fond depilon II.

"Un astfel de demers amana rezolvarea de facto a problemelor dinsocietatea romaneasca si este cu atat mai nedrept cu cat generatiatanara, participanta in pilonul II de pensii, a platit deja pretullipsei de viziune economica in 2009 si 2010, preluand socurile uneireasezari brutale a economiei, al restructurarilor, somajului sidificultatilor financiare", spune Coman, precizand ca economiilerealizate in urma acestei masuri nu acopera decat o parte foarteredusa din deficitul de 2,5 mld. euro al bugetului de pensii.

Unii dintre actionarii administratorilor de pensii - ING si AIG- au primit sume importante de la statele lor pentru a iesi dincriza.

"Guvernul trebuie sa caute alte masuri pentru a realizaeconomii. Daca as fi fost lider sindical, cel mai bun lucru pe carel-as putea face pentru a-i proteja pe membrii sindicatului ar fi sainsist pentru majorarea contributiei la pensiile private, dar acestlucru nu se intampla", spune si Adrian Allott, reprezentantul localal biroul local al firmei americane de actuariat si consultantaMilliman si fost CEO al Aviva Pensii.

APAPR a trimis deja scrisori de protest catre Guvern,Presedintie si Fondul Monetar International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO