Eveniment

Soferii cu cel putin trei accidente vor cumpara asigurarea RCA la pret dublu din 2010

Soferii cu cel putin trei accidente vor cumpara asigurarea RCA la pret dublu din 2010

Tot de la 1 ianuarie 2010 politele RCA vor fi emise in sistem electronic

29.11.2009, 23:16 51

Soferii care au cauzat intr-un singur an trei accidente auto saumai multe vor plati, incepand cu 2010, de doua ori mai scump pentruasigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) la momentulreinnoirii politei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a publicat vineriin Monitorul Oficial normele care prevad introducerea de anulviitor a sistemului bonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA, ceeace inseamna ca pentru soferii cu accidente tarifele vor fimajorate, iar pentru cei cu un istoric "curat" pretul asigurarii seva reduce.

Sistemul bonus-malus, care se va aplica pentru politelecumparate de la 1 ianuarie 2010, se practica deja de ani buni instatele dezvoltate, insa in multe tari scumpirea politei pentrusoferii care au avut multe daune este de cel putin 3-4 ori. Lastabilirea tarifului pentru fiecare client asiguratorii vorconsulta o baza de date (Cedam), unde raporteaza daunele deja dedoi ani, astfel incat sunt disponibile informatii despre daunelecauzate de fiecare asigurat pentru anii 2008 si 2009.

"Sistemul Cedam functioneaza pe baza informatiilor transmise deasiguratori, care sunt mai mult sau mai putin corecte. Este posibilca cineva care are asigurare sa nu se regaseasca in baza de datedin cauza unor greseli de introducere a datelor", afirma RaduIonescu, directorul de asigurari auto al Generali.

Pentru soferii care in sapte ani nu au facut niciun accident decirculatie asigurarea RCA va fi mai ieftina cu 50%. Pe de altaparte, majorarea maxima este de 100% fata de pretul de baza. Deexemplu, in cazul unei masini cu motor de 1,4 litri, asigurarea RCApentru o persoana fizica va costa circa 400 de lei anul viitor. Unsofer care a avut anul acesta cel putin trei accidente ar trebui,potrivit normelor recent publicate, sa plateasca 800 de lei pentrupolita. Un sofer care nu a avut nicio dauna in anul anteriorbeneficiaza de o reducere de 10%, adica va plati 360 de lei.Initial, cand normele erau inca in discutie, majorarea maximatrebuia sa fie de 200%.

Potrivit normelor, daca baza de date nu functioneaza la momentulincheierii unei asigurari, clientul poate sa declare pe proprieraspundere cate accidente a avut in trecut.

"Este un lucru foarte primejdios. In Cehia, unde bonus-malus seaplica din 2007, companiile care au vrut sa castige cota de piataau mers pe declaratii ale clientilor, pentru ca legea nu leinterzicea acest lucru, iar doi ani mai tarziu s-a dovedit cajumatate din acestea erau false", mai spune Ionescu.

In prezent, clientii cu asigurari RCA schimba aproape in fiecarean compania de asigurari, multi alegand asiguratorii cu cele maimici preturi. Odata cu introducerea bonus-malus acest fenomen se vaatenua, deoarece toti asiguratorii vor fi obligati sa scumpeascapolitele pentru soferii cu multe daune.

"Marea problema este ca la stabilirea coeficientilor debonus-malus se iau in calcul daunele platite, nu cele avizate. Unclient poate sa aiba avizata o dauna de 500.000 de euro, care poatefi solutionata chiar si in cativa ani, dar aceasta nu va aparea inistoricul lui, iar prima lui de asigurare nu va fi majorata. Spersa se rezvolve acest aspect."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO