Eveniment

Softul românesc a depăşit turismul la export anul trecut

Softul românesc a depăşit turismul la export anul trecut

Autor: Adelina Mihai

06.08.2014, 00:07 346

România a exportat anul trecut servicii informatice de 1,4 mld. euro, depăşind pentru prima dată  turismul, care a reprezentat doar 1,2 mld. euro în exportul de servicii de anul trecut, potrivit unor date ale Băncii Naţionale.

„Competenţele româneşti din domeniul tehnologiei au atras aici numeroşi jucători globali şi au determinat, de asemenea, şi dezvoltarea de proiecte antreprenoriale ce au de­păşit graniţele României. Bit­defender exportă mai bine de 98% din business. Prin­ci­pa­le­le pieţe în care distribu­im teh­nologiile noastre sunt SUA, Franţa, Ger­ma­nia, Ca­na­da, Ma­rea Britanie şi Aus­tralia. În ultimii ani, soluţiile de securitate Bit­defen­der au pă­truns inclusiv în întreprinderi cu afaceri de miliarde de dolari, cu zeci de mii de calculatoare şi cu mii de servere. Pe zona produselor destinate con­sumatorilor individuali, cel mai exportat este Bitde­fender Total Security“, a explicat Florin Talpeş, CEO şi fondator al furnizorului de soluţii de securitate Bit­defender.

O altă companie românească care a exportat software în străinătate, cu precădere în UE, este Arobs, căreia exportul de servicii i-a adus aproape 60% din venituri.

Anul trecut, exporturile de servicii din România au însemnat 10,3 mld. euro (Ă23% faţă de anul 2012). O analiză a profesorului Cezar Mereuţă, cercetător în economie, arată faptul că, în cazul serviciilor - mai ales al celor creative - 58% din export sunt făcute de către companiile mici şi mijlocii, majoritatea cu capital românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO