Dacă în zece luni companiile in teresate de domeniul energiei solare nu vor avea panourile instalate, nu mai prind una dintre cele mai generoase scheme de sprijin la nivel european.
"Cu siguranţă se va reduce numărul de certificate. Eu personal mă aştept la mai puţin de patru certificate din 2014."
Acesta a fost mesajul adresat investitorilor în energia solară, în cadrul unui eveniment dedicat industriei de profil, de către Zoltan Nagy-Bege, membru al consiliului de reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, instituţie-cheie în sectorul energetic.
Vestea ar trebui să fie o adevărată gură de oxigen pentru piaţă, care a fost măcinată în ultimele luni de mai multe zvonuri privind reducerea schemei de sprijin.
De altfel, pe fondul incertitudinii, proiectele realizate în domeniul solar nu sunt semnificative, sumele alocate până acum fiind de circa 65-75 de milioane de euro, chiar dacă România propune o schemă foarte generoasă.
Suma este infimă faţă de cele 3 mld. euro atrase de proiectele eoliene. Interes există însă în mod evident, companii precum IKEA, Selgros, Enel sau Energias de Portugal fiind interesate de acest domeniu sau deja având investiţii în sector. La rândul lor, chinezii au fost atraşi de domeniul energiei solare, potrivit celor mai recente informaţii un grup industrial urmând să relizeze o investiţie de 100 de milioane de euro în Arad. Motivul pentru tot acest interes este simplu.
Acum, fiecare MWh de energie produs într-un parc solar este recompensat cu 6 certificate verzi, fiecare astfel de instrument având o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, potrivit legii. În prezent, certificatele se tranzacţionează la nivelul maxim. Mai departe aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie care sunt obligaţi ca în coşul livrat consumatorilor să aibă un anumit procent de energrie verde. Cum aceste achiziţii reprezintă costuri ele sunt trecute mai departe în facturi, energia verde fiind astfel un factor de scumpire a costurilor cu electricitatea. Problema în cazul energiei solare este însă că sunt mai multe semnale care vorbesc despre o supracompensare clară a acestor investiţii, făcută cu preţul unor facturi tot mai mari, în contextul în care costul echipamentelor a scăzut drastic în ultimii ani de zile de la 4 milioane de euro pe megawatt instalat la circa 1,3-1,5 milioane de euro în prezent.
"Noi am făcut un raport potrivit căruia numărul de certificate trebuia redus de la 6 la 5 pe solar şi de la 3 la 2,6 pe partea hidro. Guvernul putea şi trebuia să pună în aplicare aceste concluzii chiar de la 1 ianuarie 2013, dar apoi a venit legea care prevede menţinerea actualului sistem până în 2014. Noi în două-trei săptămâni vom avea un nou raport pregătit, aşa că modificările vor putea fi implementate începând cu 2014", a mai spus reprezentantul ANRE.
Reprezentantul ANRE a mai precizat că este obligaţia Guvernului de a corela acordarea acestui sprijin de o componentă care să genereze investiţii pe orizontală, de exemplu în industria de componente pentru aceste proiecte, la nivel local.
"Ar fi benefic să avem aceste limitări (numărul de certificate verzi acordate să varieze în funcţie de procentul de echipamente achiziţionate local - n. red.). Suntem printre puţinele ţări din lume care nu au aşa ceva, dar acest lucru depinde de o politică economică la nivel naţional, nu de reglementator", a mai precizat Nagy-Bege.
Potrivit informaţiilor disponibile, în acest moment din valoarea unui proiect solar nici măcar 15% nu este asigurat prin achiziţii de componente de pe piaţa locală, cele mai multe produse fiind importate din China. Reprezentantul ANRE a mai precizat că fără un aviz prealabil din partea Comisie Europene valoarea certificatelor verzi nu va fi modificată pentru că acest lucru ar însemna că şi investiţiile făcute până în acest moment ar fi afectate.
"Diminuarea schemei de sprijin trebuie să se aplice numai noilor beneficiari", a mai precizat reprezentantul ANRE.
CITIŢI MAI multe în noua ediţie a anuarului ZF Energie care va fi publicat pe data de 27 februarie.
Vedeţi care sunt cele mai mari 20 de parcuri solare care au contractele de racordare la reţea, judeţele care au atras cele mai multe proiecte până acum şi zonele care ar putea atrage investiţii de profil de acum înainte.
Mai multe informaţii despre domeniu aflaţi direct de la sursă în cadrul evenimentului ZF Power Summit de pe 27-28 februarie. Printre speakeri se numără Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, dar şi Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA - Romanian Photovoltaic Industry Association.