Eveniment

Soluţia ministerului Justiţiei la problema închisorilor: vrea studii de fezabilitate pentru două noi penitenciare, în Prahova şi Olt

Soluţia ministerului Justiţiei la problema...

Autor: Alexandra Stroe

13.05.2017, 09:28 83

"Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care România şi le-a însuşit şi asumat, presupune sporirea capacităţii de cazare în ansamblul sistemului. (...) Având în vedere faptul că, la data de 21.03.2017, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor erau 27.251 deţinuţi, rezultă un deficit de 8.143 de locuri de cazare, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus. Infrastructura sistemului penitenciar, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei", se arată în nota de fundamentare a actului normativ, publicată de Ministerul Justiţiei.

De asemenea, instituţia consideră că "un factor determinant pentru crearea unor condiţii de detenţie corespunzătoare îl constituie şi numărul mare de hotărâri şi decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie, majoritatea referindu-se la condiţiile de cazare", arătând că, în 2016, CEDO a pronunţat 53 de decizii în acest sens, prin care România a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare totală de aproximativ 2,3 milioane de euro.

Astfel, proiectul de hotărâre propune ca Ministerul Justiţiei să efectueze, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), "cheltuieli pentru achiziţia unor studii de fezabilitate destinate construirii a două penitenciare, în comuna Berceni, judeţul Prahova şi în oraşul Caracal, judeţul Olt".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în contextul deciziei-pilot a CEDO referitoare la situaţia penitenciarelor din România că "guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente (…): se modernizează parte din penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea graţierii (...) care va rezolva secvenţial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveţi legea recursului compensatoriu".

Deţinuţii au reclamat la CEDO, în 2016, lipsa spaţiilor, a igienei, lipsa apei calde şi prezenţa şobolanilor în celule. Iar condamnările cresc în fiecare an, ajungând de la 32 în 2013, la de 10 ori mai mult în 2016, potrivit datelor făcute publice de ANP.

”Rămânem şi cu speranţa faptului că judecătorii europeni cunosc situaţia din România, că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni şi să îndeplinim cei mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voinţa, determinare, buna noastră credinţă spre ireversabilitate, spre îndeplinirea standardelor”, a mai spus Tudorel Toader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO