Eveniment

Soluţia unui deputat la problema inflaţiei: Guvernul să ia măsuri şoc precum reducerea TVA la 10%

Soluţia unui deputat la problema inflaţiei: Guvernul...

Autor: Gabriel Pecheanu

11.05.2022, 10:33 1281

Banca Naţională a României a fost lăsată singură în lupta cu inflaţia, spune deputatul Ionel Dancă (Forţa Dreptei). El consideră că statul trebuie să ia măsuri şoc în lupta cu scumpirile, cum ar fi reducerea TVA la 10%.

„Este un gest disperat al BNR de a tempera inflaţia. Vine ca urmare a faptului că în mod normal, acest val de scumpiri ar fi trebuit gestionat împreună de Guvern şi de către Banca Naţională, respectiv şi pe partea fiscală şi de măsuri administrative Guvernul ar fi trebuit să intervină mai devreme şi BNR de asemenea să aibă o acţiune concertată împreună cu Guvernul în privinţa asta (...). BNR a fost lăsată singură în această chestiune”, spune, la RFI, Ionel Dancă, după ce BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 3% la 3,75%.

Deputatul declară că Guvernul ar trebui să ia măsuri şoc pentru a combate inflaţia.

„În primul rând, ar fi trebuit să acţioneze mult mai devreme, pentru că dacă chiar la începutul acestui val de scumpiri, generat în principal de preţurile la energie şi utilităţi, Guvernul ar fi acţionat în sensul reducerii taxelor şi accizelor, deci pe partea de fiscalitate, care este în curtea Guvernului şi nu ar fi optat doar pentru acea formulă complicată de plafonare şi compensare, atunci preţurile la energie ar fi fost mai mici, ca urmare a reducerii taxelor şi accizelor şi aceste preţuri nu s-ar mai fi transmis în întreaga economie. Acum însă este un pic cam târziu pentru a mai reveni la o astfel de politică şi ar trebui acţiuni şoc din partea Guvernului, care să reducă preţurile din economie, un pachet de măsuri care să reducă TVA, să reducă accizele, practic, ce încasează statul din preţurile pe care le plătesc românii şi acest lucru ar avea un efect semnificativ şi imediat asupra inflaţiei. Eu aş propune din acest punct de vedere o reducere a TVA la 10% pentru toate bunurile şi serviciile, o măsură şoc care ar avea efect asupra preţurilor”, conchide Dancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO