Eveniment

Sorin Elisei, Deloitte România: Trendul spre sustenabilitate are legătură cu transformarea calităţii vieţii în următorii ani

Videoconferinta Deloitte ZF - Ce înseamnă noul trend global ESG - environmental, social, governance? Ce impact va avea asupra companiilor din România şi asupra finanţării bancare?

Sorin Elisei, Deloitte România: Trendul spre...

Autor: Răzvan Botea

29.06.2021, 11:51 76

Sorin Elisei, director Deloitte România, liderul practicii de sustenabilitate şi energie, este de părere că trendul ESG - environmental, social, governance, are legătură cu creşterea calităţii vieţii în următorii ani.

„ESG are legătură cu transformarea calităţii vieţii în următorii ani în aşa fel încât să ţinem sub control schimbările climatice. Este o colecţie de reglementări, vor fi foarte multe impuneri, dar în acelaşi timp este şi o atitudine legată de voluntariat”, a spus el, în cadrul evenimentului Deloitte şi ZF - Ce înseamnă noul trend global ESG - environmental, social, governance? Ce impact va avea asupra companiilor din România şi asupra finanţării bancare?

Ce a mai spus Sorin Elisei:

Sunt sectoare care vor fi afectate fizic: vorbim de agricultură, vorbim de infrastructură.

România se află, dintr-un tren cu 27 de vagoane, oarecum spre finalul garniturii. Avem nevoie de date, în primul rând, ca să depăşim această percepţie că şi în domeniul sustenabilităţii nu am făcut destul de mult.

Percepţia ar trebui să fie legată de acolo unde suntem acum ca şi etapă. Nu avem o imagine clară, pentru că nu avem suficiente date pe care companiile să le pună la dispoziţie.

Aproape 65% din emisiile din România sunt generate de ceea ce înseamnă producţia de energie şi utilizarea ei, ceea ce înseamnă şi/sau procesele tehnologice din industrie. Producţia de energie pe bază de cărbune fosil are o pondere mare în emisii.

La nivelul blocului comunitar trebuie să reducem emisiile de carbon cu 55% faţă de 1990. În 2019 suntem undeva la 52,5, aproape 53%. Sectoarele care emit cel mai mult şi au o pondere mare în emisii, şi aici vorbim de energie, aceste sectoare vor fi prin forţa reglementărilor sau vor plăti suprataxe şi vor fi cele mai afectate.

Sunt instituţii financiare precum BERD care pun la dispoziţia companiilor un chestionar de tip ESG de circa 30-35 de pagini în care nivelul de detalii este foarte mare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO