Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociţaie pentru protecţia consumatorului, spune că sandvişul pus copiilor la şcoală poate conţine până la 47 de E-uri, deşi fiecare produs în parte din care este compus sandvişul respectă normele de siguranţă alimentară în vigoare.
„Am făcut un test interesant. Să ştiţi că un sandviş pus copiilor la şcoală poate să conţină astăzi, din ingredientele şi din produsele care se găsesc în România, 47 de E-uri. Nu ştiu dacă e mult sau dacă e puţin, dacă e bine sau dacă e rău. E adevărat că fiecare produs se regăseşte însă în conformitate cu legislaţia“, a spus ieri Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, în cadrul unei conferinţe organizate de producătorul de mezeluri Cris-Tim. Preşedinte asociaţiei pentru protecţia consumatorilor InfoCons mai scoate în evidenţă faptul că produse româneşti pot conţine anumite E-uri care în alte ţări din UE, precum în Germania sau în Franţa, sunt interzise.
„Sunt ţări din UE care au interzis anumite E-uri, cu toate că sunt permise la nivelul UE. În Germania, Franţa anumite E-uri sunt complet interzise, E-uri care în România sunt permise. Sper ca şi România, la presiunea industriei şi a consumatorului, să înţeleagă că viitorul nostru nu înseamnă numai investiţii în autostrăzi, ci şi investiţii în educaţie, în sănătate şi în hrană sănătoasă“, a spus Sorin Mierlea, care a iniţiat un proiect prin care încearcă să limiteze numărul de conservanţi, coloranţi şi E-uri la maximum 5 per produs.
Un alt subiect de siguranţă alimentară dezbătut recent în spaţiul public vizează suspiciunea existenţei unui dublu standard în ceea ce priveşte calitatea alimentelor din estul şi vestul Europei. Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au plâns că multinaţionalele vând în ţările lor produse de o calitate inferioară faţă de cele vândute în Europa de Vest, motiv pentru care au realizat un studiu comparativ, care să demonstreze acest lucru, potrivit presei străine. Aditivii alimentari, aşa-numitele „E-uri“, sunt substanţe folosite pentru conservarea hranei. Acestea sunt adăugate intenţionat în produsele alimentare cu scopuri tehnologice.
Unele E-uri sunt inofensive, precum sarea, dar altele sunt nocive organismului.