Eveniment

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons: „Sandvişul pus copiilor la şcoală poate conţine până la 47 de E-uri“

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons: „Sandvişul pus...

Autor: Roana Rotaru

17.05.2017, 00:04 1104

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociţaie pentru protecţia consumatorului, spune că sandvişul pus copiilor la şcoală poate conţine până la 47 de E-uri, deşi fiecare produs în parte din care este compus sandvişul respectă normele de siguranţă alimentară în vigoare.

„Am făcut un test interesant. Să ştiţi că un sandviş pus copiilor la şcoală poate să conţină astăzi, din ingredientele şi din produsele care se găsesc în România,  47 de E-uri. Nu ştiu dacă e mult sau dacă e puţin, dacă e bine sau dacă e rău. E adevărat că fie­care produs se regăseşte însă în confor­mi­tate cu legislaţia“, a spus ieri Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, în cadrul unei con­ferinţe organizate de producătorul de mezeluri Cris-Tim. Preşedinte asociaţiei pentru protecţia consumatorilor InfoCons mai scoate în evidenţă faptul că produse româneşti pot conţine anumite E-uri care în alte ţări din UE, precum în Germania sau în Franţa,  sunt interzise.

„Sunt ţări din UE care au interzis anu­mite E-uri, cu toate că sunt permise la ni­velul UE. În Germania, Franţa anumite E-uri sunt complet interzise, E-uri care în România sunt permise. Sper ca şi România, la presiunea industriei şi a  consumatorului, să înţeleagă că viitorul nostru nu înseamnă numai investiţii în autostrăzi, ci şi investiţii în educaţie, în sănătate şi în hrană sănă­toasă“, a spus Sorin Mierlea, care a iniţiat un proiect prin care încearcă să limiteze numărul de conservanţi, coloranţi şi E-uri la maximum 5 per produs.

Un alt subiect de siguranţă alimentară dezbătut recent în spaţiul public vizează suspiciunea existenţei unui dublu standard în ceea ce priveşte calitatea alimentelor din estul şi vestul Europei. Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au plâns că multinaţionalele vând în ţările lor produse de o calitate inferioară faţă de cele vân­dute în Europa de Vest, motiv pentru care au realizat un studiu comparativ, care să de­monstreze acest lucru, potrivit presei străine. Aditivii alimentari, aşa-numitele „E-uri“, sunt substanţe folosite pentru conser­va­rea hranei. Acestea sunt adăugate inten­ţionat în produsele alimentare cu scopuri tehnologice.

Unele E-uri sunt inofensive, precum sarea, dar altele sunt nocive organismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO